V Novem mestu ob kulturnem prazniku vrsta prireditev, osrednja bo koncert simfoničnega orkestra

V občini Novo mesto ob skorajšnjem kulturnem prazniku načrtujejo vrsto prireditev. Osrednja bo tradicionalni koncert Novomeškega simfoničnega orkestra, ki bo na predvečer praznika potekal v Športni dvorani Marof. Letošnja novost pa je, da bo vstop v dvorano mogoč samo z brezplačnimi vstopnicami.

 

Vstopnice bo mogoče prevzeti vsak delovni dan, med 10. in 12. uro, na blagajni Kulturnega centra Janeza Trdine in na dan dogodka, med 17. in 19. uro, pred gostinskim lokalom Marof.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine Matija Slak, so za koncert pripravili pester in zanimiv program, prilagojen čim širši publiki. Začeli bodo s klasičnimi izvedbami, nadaljevali s slovenskimi skladbami, zaključili pa z muzikalom Abba, v okviru katerega bodo izvedli nekaj uspešnic omenjene švedske skupine.

Na koncertu bo sodelovalo 140 učencev in dijakov Glasbene šole Marjana Kozine, od tega 85 članov simfoničnega orkestra in 50 članov mladinskega pevskega zbora. Nastopile bodo tudi štiri solistke, vse nekdanje ali zdajšnje učenke glasbene šole.

Novomeški simfonični orkester sicer deluje od leta 1989. Sestavljajo ga zdajšnji in nekdanji učenci Glasbene šole Marjana Kozine. Ta koncert po besedah novomeškega župana Gregorja Macedonija pripravlja že 34 let. Zaradi epidemije koronavirusa je odpadel le leta 2021, medtem ko so ga leta 2022 nekoliko zamaknili in izvedli ob občinskem prazniku.

Ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku, se bodo sicer v Novem mestu zvrstili še drugi dogodki. Med drugim na sam praznik Dolenjski muzej pripravlja brezplačen ogled razstav. V petek bo v Anton Podbevšek Teatru predstava Pena dni, v Knjižnici Mirana Jarca pa pogovorni večer s karikaturistom Cirilom Horjakom.

Po besedah župana Macedonija dogodki ob dnevu kulture kažejo, da kultura na ravni Mestne občine Novo mesto kot tudi na ravne države dobro deluje ter da se ohranja okolje, v katerem ustvarjalci lahko ustvarjajo in dosegajo izjemne rezultate.

A. V.