V Novem mestu niso odkrili novih okužb

Splošna bolnišnica Novo mesto (vir: zajem zaslona)

V Splošni bolnišnici Novo mesto so odvzeli brise vsem, ki so bili v tesnem stiku z okuženim bolnikom, sicer 35-letnim zdravnikom, ki se je zdravil pri njih, okužil pa se je v Urgentnem centru Splošne bolnišnice (SB) Brežice, kjer je v svojem službenem času oskrboval okuženo pacientko.

Iz SB Novo mesto so danes za medije sporočili, da so bili vsi rezultati odvzetih brisov negativni, zaposlenim pa bodo nove brise odvzeli čez dober teden.

Dodajmo, da bo to lahko tudi prej, če bi se morda pri katerem od zaposlenih v bolnišnici pokazali morebitni znaki okužbe.

Novomeški zdravnik je imel predhodno tri negativne teste za okužbo z novim  koronavirusom, ker se mu je zdravstveno stanje poslabševalo, je bil sprejet v bolnišnico. Okužbo so potrdili šele po četrtem odvzemu brisa. In približno dva tedna po okužbi, saj je bil v SB Brežice nazadnje v službi 17. julija. Poleg njega se je tam okužila tudi zdravnica, ki je stik z okuženo pacientko imela 15. ali 16. julija, vendar pa je zdravnica prve znake okužbe zaznala že čez nekaj dni, teden pozneje, kar je bilo potrjeno tudi s testiranjem.

V Novem mestu so obolelega zdravnika po potrjeni okužbi premestili na infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, zaposlene pa testirali in izločili iz delovnega procesa.

Zdravniki sicer navajajo, da izkušnje iz drugih držav, kjer je bilo več primerov okužb z novim koronavirusom, kažejo, da obstaja majhen odstotek bolnikov, ki imajo kljub znakom bolezni negativen bris. Tako, kot je bilo to pri okuženemu zdravniku iz Novega mesta, ko je test okužbo pokazal šele pri četrtem testiranju, oboleli pa je imel že velike zdravstvene težave.

C. R.