V Novem mestu namenu predali stanovanja v obnovljeni hiši na Glavnem trgu

Mestna občina Novo mesto in novomeški stanovanjski sklad sta danes uradno namenu predala stanovanja v obnovljeni hiši v mestnem jedru, meščanom poznani tudi kot Fichtenauova hiša. V njej so uredili osem stanovanj, od katerih bo večji del namenjen mladim družinam, manjši del pa potrebam zaposlenih v novomeških javnih zavodih, poroča STA.

 

Del hiše na novomeškem Glavnem trgu je občina odkupila, polovico pa ji jo je z darilno pogodbo leta 2016 podaril Nikolaj Levičnik, potomec družine Jelovšek pl. Fichtenau, ki je hišo dobila nazaj v postopku denacionalizacije.

V zadnjih treh letih je občina hišo temeljito prenovila. V njej je uredila namenska najemna stanovanja, velika od 54 do 98 kvadratnih metrov, dvigalo in osrednji atrij. Prenovili so tudi streho in podstrešje, kjer je v prihodnosti mogoče urediti še tri stanovanja.

Šest stanovanj namerava občina preko javnega poziva oddati mladim družinam,s štirimi je pogodbo že podpisala, predvidoma dve stanovanji pa bodo namenili potrebam zaposlenih v javnih zavodih v občini. “S tem verjamem, da smo naredili nov kamenček v mozaiku oživitve prenove starega mestnega središča,” je ob današnji predaji stanovanj za medije dejal župan Gregor Macedoni.

Obnova je stala nekaj manj kot 3,5 milijona evrov, od česar so nekaj manj kot milijon evrov pridobili iz evropskih sredstev. Vsa dela so potekala pod budnim očesom novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Po besedah njenega direktorja Dušana Štepca so pri prenovi ohranili vse bistvene sestavine kulturnega spomenika, kljub temu pa bo hiša prijetna za bivanje in za uporabo.

S stanovanji bo upravljal Javni stanovanjski sklad Mestne občine Novo mesto. Po besedah direktorja Bojana Rajerja so stanovanja del širše stanovanjske politike v občini, katere cilje je zagotavljati tudi namenska stanovanja za mlade. Še naprej pa nameravajo kot osnovno dejavnost zagotavljati stanovanja za neprofitni namen. Njihov cilj je, da bi v občini v prihodnjih dveh letih prišli do od 400 do 450 neprofitnih stanovanj.

Vir: STA

Fichtenauova hiša ima bogato zgodovino. Viri jo omenjajo že leta 1738, sredi 18. stoletja pa je prešla v last kostanjeviške opatije. Hiša je nato med letoma 1770 in 1795, ko jo je kupil Janez Jurij pl. Fichtenau, menjala več lastnikov. Po drugi svetovni vojni so večji del hiše podržavili, z denacionalizacijo je bila vrnjena potomcu družine Jelovšek pl. Fichtenau.

V hiši je od leta 1799 do 1893 delovala pošta, ki je bila nato preseljena na današnji Novi trg. V njej je bil po županovih besedah rojen tudi ustanovitelj novomeške Krke Boris Andrijanič.

V hiši je v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja odraščal tudi novomeški novinar in kulturnik Rasto Božič, ki je ob današnjem dogodku izrazil veselje, da je hiša po več letih propadanja dobila novo vsebino.

A. V., STA