V Novem mestu končno spet nova stanovanja

Dolnov, Mrzla dolina, Novo mesto

Kranjsko podjetje Dolnov je letos začelo z gradnjo novega naselja Mrzla dolina IV, stanovanja bodo vseljiva konec meseca februarja 2018. Dokončanih bo 72 stanovanj, istočasno pa bodo začeli graditi II. fazo tega projekta, in sicer še dodatnih 48 stanovanj.

Stanovanja so projektirana na osnovi najstrožje evropske zakonodaje in bodo tudi kvalitetno izvedena. Ob tem gre za zelo dobro lokacijo, velikost stanovanj pa je projektirana na osnovi analize potreb mladih družin. Predvidena so 2-sobna, 3-sobna in 4-sobna stanovanja. Povprečne kvadrature 2-sobnih stanovanj so 49, 3-sobnih 70 in 4-sobnih 91 kvadratnih metrov. Vsako stanovanje ima še shrambo.

Povprečna cena za kvadratni meter bo 1800 evrov, k temu bo možno dokupiti še garažno mesto v kleti, ki stane 9600 evrov. Zunanje pokrito parkirno mesto bo po 6800 evrov, nepokrito pa 4800 evrov. Več stanovanj je že prodanih in rezerviranih.

Stavba bo energetsko izredno varčna, fasada je izdelana s 15 cm izolacijo, vgrajena bodo 3-slojna okna z roletami, namesto balkonov bodo loggie. Tla bodo obložena s hrastovim parketom, skladnim z notranjimi vrati v enakem videzu. Vhodna vrata v stanovanja bodo protivlomna in protihrupna, v stanovanjih pa bo tudi videofon. Kopalnice bodo sodobnega dizajna s kakovostno kopalniško opremo. Ogrevanje bo talno z zemeljskim plinom in vsako stanovanje bo imelo svojo peč, katero lahko upravlja stanovalec sam. Gre torej za stanovanja po meri Dolnov. V podjetju pričakujejo, da bo večina od 72 stanovanj prodanih pred zaključkom gradnje.

Pri tem navajajo, da je glavni razlog za to, da so se odločili za gradnjo v Novem mestu v tem, da v tem kraju že nekaj časa ni bilo zgrajenih novih stanovanj, obstaja pa izredno velika potreba po njih.

Navajajo še, da se njihovi načrti ne bodo končali pri 120 stanovanju, načrtujejo nadaljevanje stanovanjskega naselja do 300 stanovanj. Investitor je podjetje Dolnov, glavni izvajalec pa je novomeško podjetje GPI tehnika, d. o. o., ki ga vodi Drago Muhič.

Kaj so v Novem mestu že zgradili?

Leta 2005/2006 so začeli z izgradnjo stanovanj na lokaciji Mrzla dolina Novo mesto, kjer so zgradili 180 stanovanj in v zelo kratkem času tudi vsa prodali. Leta 2012 so zaključili gradnjo 24 stanovanj, na lokaciji Šentjernejska cesta, Novo mesto, katerih večina je bila prodanih še pred zaključkom gradnje, ostanek pa takoj po njem. Tudi ta stavba ima podzemno garažo in dvigalo.

Dolnov, Mrzla dolina, Novo mesto, pogled z druge strani
Dolnov, Mrzla dolina, Novo mesto, načrtovanih 120 novih stanovanj
Vila Dolnov, Šentjernejska cesta, Novo mesto (izredno kvalitetna gradnja, zgrajena leta 2012)
Mrzla dolina, stanovanja, ki so jih zgradili v letih 2005 in 2006, pogled iz dvorišča