V Novem mestu in Beli krajini močno neurje s točo

Neurje s točo v Vrtači pri Semiču (vir: Neurje.si, FB)

Območje Novega mesta in Bele krajine je sinoči zajelo močno neurje, ki je podiralo drevesa, zalilo je tudi več objektov, ponekod je padala toča. Na območju Metlike je bil poškodovan elektro vod, prekinitev električne energije je bila tudi na območju Adlešičev. Posredovali so gasilci ter cestni in elektro delavci, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Nad območjem Novega mesta je sinoči nastala nevihta, ki se je pomikala proti vzhodnemu delu Bele Krajine. Nevihta se je v smeri proti Kolpi močno okrepila.

Severovzhodno in vzhodno od Črnomlja so bili kraji deležni močnega neurja s silovitim nalivom, močnimi sunki vetra in točo, ki je lahko bila tudi debelejša.

Uprava za zaščito in reševanje je objavila naslednje dogodke:

Novo mesto: Ob 19.33 je območje Novega mesta zajelo neurje z močnim dežjem in vetrom. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so preusmerili meteorno vodo od večstanovanjskega objekta v jaške in očistili več zunanjih teras. Dežurni delavci cestnega podjetja so iz cestišča odstranili nanešeno blato.

Semič: Ob 20.uri je območje občine Semič zajelo neurje z močnim vetrom in dežjem. Aktivirani so bili gasilci GZ Semič iz gasilski društev Semič, Stranska vas, Štrekljevec, Gradnik, Kot-Brezje, Črešnjevec in Krvavčji Vrh. Meteorna voda je zalila prostore dveh industrijskih objektov, cestišče in dvorišče v obrtni coni. Gasilci so s pomočjo zaposlenih iz prostorov izčrpali vodo in očistili cestišče. Meteorno vodo so črpali tudi iz kletnih prostorov treh stanovanjskih in enega gospodarskega objekta. Močan veter je razkril del strehe na stanovanjski hiši, ki so jo prekrili s kritino. Pri odstranjevanju posledic neurja so posredovali tudi dežurni delavci cestnega podjetja.

Metlika: Ob 20.20 je del občine Metlika zajelo neurje z močnim vetrom in dežjem. Zaradi okvare na daljnovodu je bila prekinjena dobava električne energije v naselju Gradac in Podzemelj. Dežurni delavci elektro podjetja so odpravili napako. Meteorna voda je zalila skladiščne prostore podjetja, industrijski objekt in klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gradac, Podzemelj in Metlika so iz prostorov izčrpali in posesali vodo.

Črnomelj: Ob 20.26 je območje občine Črnomelj zajelo neurje z močnim vetrom in dežjem. Zaradi okvare na daljnovodu je prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo v naselju Adlešiči. Dežurni delavci elektro podjetja so odpravili napako. Aktivirani so bili gasilci iz PGD Tribuče, Vranoviči, Črnomelj, Adlešiči, Griblje, Žuniči, Preloka in Cerkvišče. Meteorna voda je zalila kletne prostore treh stanovanjskih objektov, iz katerih so izčrpali vodo. Močan veter je razkril del streh na štirih stanovanjskih, na dveh gospodarskih, na enem negospodarskem objektu in na dveh silosih za žito. Gasilci so strehe prekrili s kritino in PVC folijo. Razžagali in odstranili so okoli 57 dreves, očistili cestišča na več lokacijah zaradi nanosa peska, zemljine in vej. Močan veter je porušil ostrešje lesenega objekta, v katerem je bila drobnica. Gasilci so pomagali pri reševanju živali. Pri odstranjevanju posledic neurja so posredovali tudi dežurni delavci cestnega podjetja.

Neurje je včeraj poleg dela Dolenjske in Bele krajine zajelo še širše območje Celja in Maribora in Ormoža.

M. D.