V Nemčiji se vsak dan zgodita dve skupinski posilstvi

V Nemčiji je policija lani zabeležila 761 skupinskih posilstev, kar je dve skupinski posilstvi na dan. Skoraj polovico skupinskih posilstev so zagrešili tujci, po poročanju časopisa Bild kažejo podatki nemškega zveznega urada kriminalistične policije.

 

Skupinska posilstva v Nemčiji naraščajo iz leta v leto. Leta 2018 jih je bilo 659, leta 2019 710.

Lani so v Nemčiji identificirali 990 osumljencev skupinskih posilstev, od tega je bilo 47,5 odstotka tujcev. Med njimi je bilo največ Sircev (71), Afganistancev (49), Iračanov (43) in Turkov (33).

Dejstvo, da skupinska posilstva že dolgo naraščajo, je med drugim “povezano z moškimi, ki prihajajo iz drugih, zlasti islamskih kultur”, je za časopis dejala feministka Alice Schwarzer. V Siriji, Afganistanu in Turčiji so namreč ženske še vedno pogosto nezrele in nimajo pravice do samoodločanja o spolnosti.

Aktivistka za pravice žensk Necla Kelek poziva, naj se stvari končno imenuje po imenu: “Raziskave migracij se morajo vprašati, kako se lahko zgodi, da mlado dekle postane žrtev moških, ki prihajajo iz druge kulture. To se do zdaj pogosto ni dogajalo,” je dejala.

Kot je dejala, je skupinsko posilstvo najbolj grozljiva stvar, ki se lahko zgodi ženski.

Kriminolog Christian Pfeiffer med storilci vidi “vedno isti osnovni vzorec”: “Frustrirani mladi moški, ki ne zmorejo.”

“Zavedajo se, da se jim je težko približati dekletom,” posebej, ker v Nemčiji ne morejo najti partnerke iz svoje kulture, saj so v Nemčijo večinoma prišli moški.

A. V.