V Mirnski dolini usposabljanje pilotov letal in helikopterjev ter usmerjevalcev združenega ognja

MD pilatus PC 9M Hudournik (vir: Slovenska vojska)

V teh dneh (do četrtka) na območju Mirnske doline vsak dan med 9. in 15. uro poteka usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja, ki ga podpirajo posadke letal 152. letalske eskadrilje. Na območju Cerkelj ob Krki pa bo od danes do srede, 3. aprila, potekala tudi mednarodna vojaška vaja, na kateri bodo poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelovali še pripadniki oboroženih sil ZDA.

Na območju Mirnske doline posadke letal Pilatus PC-9M Hudournik podpirajo usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja iz enot Slovenske vojske ter slušatelje in inštruktorje šole zračnih sil Združenih držav Amerike AGOS (Air Ground Operations School) s sedežem v Zvezni republiki Nemčiji.

Usmerjevalec združenega ognja poveljniku na terenu svetuje o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore (ladijske, minometne ali artilerijske) in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.

Večina aktivnosti v okviru mednarodne vojaške vaje bo potekala na območju letališča Cerklje ob Krki, Cirnika, Gaja, Gorice, Gazic in Brega (vse na območju Brežic), bo zračnodesantne in letalske narave. V tem primeru bodo aktivnosti potekale na terenu, v dnevnem in nočnem času. Na območju Cerkelj in Črešnjic pa so načrtovane tudi motnje z električno energijo.

Usposabljanje poteka tudi na osrednjem vojaškem vadišču v Postojni. Iz Slovenske vojske  so še sporočili, da se bodo med izvajanjem aktivnosti piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji.

C. R.