V Mirni Peči se lahko veselijo

Športna dvorana ob Osnovni šoli v Mirni Peči (foto Občina Mirna Peč)

V Mirni Peči bodo ob 18. uri slovesno odprli športno dvorano ob Osnovni šoli Toneta Pavčka. Naložba je bila vredna okoli milijon evrov (z davkom). Župan Andrej Kastelic pa je že pred časom povedal, da je bila prvotna predračunska vrednost ocenjena višje, nato pa so s pogajanji z izvajalci dosegli precej nižjo ceno.

Dvorana bo namenjena šolski športni vzgoji, drugim tovrstnim dejavnostim in krajevnim kulturnim prireditvam. Okoli 40 odstotkov vrednosti investicije je pokritih z denarjem iz državnega proračuna, ostalo je prispevala Občina Mirna Peč. Del denarja za nakup dvoranske opreme je prišel tudi iz Fundacije za šport. Ob športni dvorani so uredili tudi njeno okolico. Med drugim so na prostem namestili nove naprave za fitnes, ki so prosto dostopne vsem obiskovalcem, o čemer smo tudi že poročali.

Stavba športne dvorane je zasnovana kot pravokotna s prisekano poševno streho in neposrednim vhodom iz šole ter vhodom za zunanje obiskovalce. V dvorani sta dva vadbena prostora, polovica stavbe pa je vkopana. Zidovi so železobetonski, ostrešje leseno, za kritino pa so večinoma uporabili izolirane pločevinaste plošče.

Bogat naložbeni ciklus

Osnovno šolo z vrtcem so v Mirni Peči zgradili leta 2012. Julija letos so nato zgradili še športno dvorano, nato je potekalo opremljanje. Dvorana je primerna tudi za vadbo in tekmovanja prve državne košarkarske lige ter tekmovalni šport v rokometu, malem nogometu, odbojki in badmintonu v nižjih kategorijah. Za gledalce je na vzhodni strani dvorane tribuna z nekaj več kot 440 sedeži.

Mirnopeški župan Andrej Kastelic je ob tem povedal, da bodo z odprtjem športne dvorane končali pomemben naložbeni krog, ki so ga začeli z gradnjo nove osnovne šole in otroškega vrtca s skupno uporabno površino približno 5900 kvadratnih metrov.

V stavbi osnovne šole, kjer je tudi vrtec, je prostora za 18 šolskih in osem vrtčevskih oddelkov, vrednost tega – skupaj z odkupom zemljišč, s stroški projektne dokumentacije, gradnje in davkom – pa je bila dobrih 6,4 milijona evrov. V treh petinah so jo izpeljali z občinskim denarjem, preostanek naložbe pa pokrili s prispevkom ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Zdaj so ta krog zaključili še z izgradnjo športne dvorane v vrednosti milijon evrov.

Ravnatelj osnovne šole Danijel Brezovar in župan Andrej Kastelic danes vabita na slovesno otvoritev dvorane, začelo se bo ob 18. uri.