V lokal samo ob izpolnjevanju pogoja PCT, gostinci morajo to preveriti

(vir: pixabay.com)

Z današnjim morajo ponudniki blaga in storitev preverjati izpolnjevanje pogoja PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje) za potrošnike pred vstopom v notranje prostore gostinskih lokalov, nastanitvenih obratov, igralnic, nočnih klubov ter prizorišč sejmov in kongresov.

Razlog za to je hiter porast okužb z različico delta v državah članicah EU, zaradi česar obstaja možnost poslabšanja epidemiološke situacije novega koronavirusa tudi v Sloveniji. Podobne ukrepe sprejemajo tudi v ostalih državah EU.

V nastanitvenih obratih, gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program ter v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave ter strežbe jedi in pijač, igralnicah, igralnih salonih, pri posebnih igrah na srečo v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, se lahko nahajajo samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje).

Za izpolnjevanje pogoja PCT morajo imeti potrošniki potrebna dokazila, ki jih predložijo v tiskani ali elektronski obliki.

Pri tem dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ne sme biti starejše od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo s t. i. hitrim testom HAG pa ne sme biti starejše od 48 ur od odvzema brisa.

Ta pogoj pa ne velja v zunanjih prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, če je zagotovljena razdalja najmanj tri metre med robovi miz.

Določena je tudi obveznost ponudnika blaga in storitev (gostinca, trgovca itd.), da preverja izpolnjevanje pogoja PCT za potrošnike pred vstopom v prej omenjene prostore.

Ponudniki blaga in storitev morajo prav tako na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti potrošnike, da je izpolnjevanje pogoja (PCT) člena obvezno v vseh zgoraj navedenih prostorih.

Že od petka morajo izpolnjevanje pogojev PCT ob vstopu na prireditev oz. shod preverjati tudi organizatorji kulturnih in športnih prireditev ter javnih shodov.

M. D.