Policija svari: V Ljubljani zaradi migrantov povečano varnostno tveganje

Azilni dom na Viču v Ljubljani (vir: arhiv)

Na območju Policijske uprave Ljubljana policija zaznava 14-odstotno povečanje tatvin, kar je posledica tudi vse večjega števila migrantov v Ljubljani, predvsem na območju Viča, kjer je azilni dom. O povečanju tatvin so predstavniki policije spregovorili na novinarksi konferenci.

 

Ko namreč policija migrante ujame pri nezakonitem prehodu meje, jih popiše in odpelje v azilni dom – moške v azilni dom v Ljubljano, tiste bolj ranljive, ženske, ki pa jih praktično ni, in mladoletne pa v azilni dom v Logatec. Tam migranti praviloma podajo vlogo za pridobitev azila, ki pa se v večini primerov nikoli ne zaključi, saj se jih večina že kmalu odpravi naprej proti Nemčiji in Italiji. Imajo namreč možnost prostega gibanja zunaj azilnega doma.

Slednje je neuradno v Ljubljani krivec za vse več kaznivih dejanj, predvsem tatvin. O slednjih je danes policija spregovorila tudi na posebni novinarski konferenci.

Kot so povedali, so na celotnem območju Ljubljane so zaznali 14-odstoten porast kriminalnih dejanj. Dve tretjini vseh storilcev kaznivih dejanj na območju PU Ljubljana predstavljajo slovenski državljani, preostalo tretjino pa državljani BiH, Srbije, Maroka in Alžirije, so ugotovili. Metelkova je ena izmed bolj obremenjenih varnostnih območij, pa tudi območje Viča je eno izmed varnostno bolj obremenjenih, so povedali.

Na PU Ljubljana se zavedajo tudi povečanega tveganja, ki ga predstavlja povečano število prosilcev za mednarodno zaščito, so poudarili. Kot ugotavljajo, so zgostitve prosilcev za mednarodno zaščito ugotovili na javnih mestih, kot je denimo avtobusna postaja. Na vseh kritičnih mestih, kjer je varnostna problematika večja, izvajajo poostrene nadzore tako v uniformi kot v civilu, zagotavljajo.

A. V.