V Jugovzhodni Sloveniji ne pojenja: Spet nova okužba

V Sloveniji so prvi primer okužbe z novim virusom potrdili 4. marca 2020, čeprav zdravstveni strokovnjaki ne izključujejo možnosti, da je bil virus pri nas že tudi pred tem. Dodajajo pa, da je bil vnos v Slovenijo iz “smučanja v Italiji”.

Včeraj so bile na novo potrjene 3 okužbe, potrjene so bile v naslednjih občinah: Ljutomer (2) in Metlika (1).

Podatki potrjujejo včerajšnje navedbe dr. Milana Kreka, novega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da nove okužbe izvirajo iz žarišč novega virusa, ki so Šmarje pri Jelšah, Metlika in Ljutomer. Žarišča so povezana predvsem z zunanjimi vnosi okužb v zdravstvene domove in domove za starejše. V vseh primerih je bil, po doslej znanih podatkih, vnesen po smučanju posameznikov v Italiji.

Skupno število potrjenih okužb je 1448, od tega 638 moških in 810 žensk. Število potrjenih okužb je bilo najvišje 26. marca, ko jih je bilo 61. Le 2. in 3. maja pa nismo imeli nobene okužbe.

Skupno so opravili 58.923 testiranj.

Med zdravstvenimi delavci in zdravstvenimi sodelavci je okužba potrjena pri 300 osebah. V domovih starejših občanov (DSO) je okužba potrjena pri 455 osebah, od tega je 321 oskrbovancev in 134 zaposlenih. Preostalih 693 okužb je potrjenih pri ostalih osebah,

Okužbe so bile potrjene tudi pri 29 otrocih v starosti do 14 let. Največ okuženih je bilo sicer v starosti od 45 do 54 let, to je 242 oseb.

V bolnišnicah je bilo včeraj 53 oseb, od tega 14 na intenzivni negi. Zaradi koronavirusa je doslej umrlo 99 oseb, od tega 1 včeraj.

Po regijah je daleč največ okužb v osrednjeslovenski (412), sledijo savinjska regija (303), pomurska (188) in Jugovzhodna Slovenija (150). Najmanj okužb je v Posavju, le 13. Med okuženimi je tudi 12 tujcev, to je tistih, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, več podatkov pa ni znanih.

V Jugovzhodni Sloveniji je 150 potrjenih okužb, od tega 90 ali 60 % vseh v Beli krajini (73 v Metliki, 9 v Črnomlju in 8 v Semiču). Vse to je povezano z vnosom okužbe po počitnicah oz. smučanju v Zdravstveni dom Metlika in Dom starejših občanov Metlika.

Analitični podatki so naslednji:

Vir: Vlada RS, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Covid-19.sledilnik (https://covid-19.sledilnik.org/stats)

Upoštevajmo ukrepe, navodila in priporočila. Ostanimo zdravi!

C. R.