V Državni volilni komisiji prevladuje vladavina Dušana Vučka

Dušan Vučko, "vladar" naših volitev. (vir: arhiv)

Portal Siol.net je danes objavil zelo zanimiv intervju z nekdanjo desno roko Dušana Vučka, direktorja službe Državne volilne komisije (DVK). Nina Mujagić je spregovorila tudi o nepravilnostih v DVK.

Povedala je, da je v DVK prevladuje vladavina Dušana Vučka, “vladarja, s. p.-ja”, ki poudarja, da gre za politično funkcijo in da ima politično podporo.

Nina Mujagić(vir: Siol.net, foto: Bojan Puhek)

Vučko je Mujagićevo, ki je na področju volitev delala 36 let oziroma svojo celotno poklicno pot, odpustil. Uradni razlog za odpoved zaposlitve je bilo dogajanje pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami, ko je v tisk dvakrat poslala glasovnice z napačnim logotipom stranke NSi.

Mujagićeva zdaj razkriva, da resnični razlog za njeno odpustitev tiči drugje. Stvar je na sodišču. V službi DVK je bila svetovalka za spolno nasilje in mobing. Vučka je obvestila, da se je ena izmed zaposlenih pritožila zaradi spolnega nasilja. Kot je razbrati, bi to nasilje lahko izvajal Vučko.

Glede ponovitve tiska glasovnic:

“Ponovitve tiska glasovnic so se dogajale ob vsakih volitvah in nikoli nihče ni bil niti v disciplinskem postopku, kaj šele, da bi se mu odpovedala pogodba o zaposlitvi.”

“Sama namreč nisem vedela, da so predstavniki liste kandidatov NSi ob vložitvi podpor kandidatov priložili tudi logotip v papirnati obliki. V popolnem prepričanju, da potrjujem pravilen logotip, sem ravnala tako, kot sem.” Šlo je za minimalno razliko med starim in lovim logotipom – ni več v poševnem tisku, temveč v pokončnem. Vučko je bil s tem seznanjen, pa Mujagićeve ni opozoril, da ima NSi nov logotip. Nasprotno, celo spodbujal jo je pri njenem delu.

Po kakšnem kriteriju Vučko zaposluje nove sodelavce

“Jaz lahko povem samo to, da sem pri vseh novih zaposlitvah, že pred postopkom zaposlovanja, vedela, koga bo zaposlil, saj je to Vučko vedno vnaprej povedal, tudi za Tino Hrastnik, ki je bila “izbrana” na javnem natečaju. Da bo ona nova zaposlena v službi DVK, so vnaprej vedeli tudi drugi.”

Dodajmo. Tina Hrastnik je tesno povezana z LDS, katere član je bil tudi Vučko, Gregorjem Golobičem, Zares, pred tem je bila predstavnica za stike z javnostmi na enem od sodišč. Stvar je zrela tudi za Komisijo za preprečevanje korupcije.

Mujagićeva je zdaj razkrila, da je bil razpis za zaposlitev Hrastnikove izveden zgolj zaradi formalnosti, Hrastnikova ni prišla niti na razgovor. Poslala je vlogo in naslednjič prišla v službo.

Kako danes, kot nekdanja uslužbenka, ocenjuje delo DVK oziroma delo direktorja službe Dušana Vučka?

“Treba je ločiti DVK in službo DVK. Druga ni več podaljšana roka DVK, temveč to delo opravlja Dušan Vučko, s. p., vladar. DVK pa je po mojem mnenju premalo informirana tako o delu službe kot o dejstvih, ki so pomembna za njeno odločanje.

Služba DVK bi namreč morala delovati kot sekretariat te komisije, kot izvrševalec odločitev in sklepov DVK. Žal pa je služba DVK tista, ki dirigira odločitve DVK.”

Mujagićeva je razkrila tudi čudno odločitev DVK ob referendumu zakona o vodah. Nadalje ni optimistična, da bo Vučko kos izpeljavi letošnje volitve in več referendumov.

Kakšno je njeno stališče o izvedbi referendumov na dan lokalnih volitev in kakšno o zbiranju podpisov podpore kandidatov, preberite na portalu Siol.net.

Predsedniške volitve

Po odločitvi ustavnega sodišča iz leta 2007 obrazec podpore posameznemu kandidatu za predsednika države ne vsebuje imena in priimka kandidata. Volivec se nima možnosti zavarovati pred tem, da bi kandidat njegov obrazec podpore dal drugemu kandidatu.

“Prvič v zgodovini se je tudi zgodilo, da so vsi volivci, ki glasujejo po pošti iz tujine, prejeli uradne prazne glasovnice. Bojim pa se, da bo ta odločitev DVK povzročila večje število neveljavnih glasovnic.”

Celoten intervju si lahko preberete na povezavi:  siol.net

A. L.