V državni upravi le še pogoj preboleli ali cepljeni

Minister za javno upravo mag. Boštjan Koritnik na današnji novinarski konferenci (vir: Twitter)

Od 1. oktobra 2021 dalje se uvaja pogoj PC v državni upravi, kar pomeni, da se delo v prostorih državne uprave omogoči samo ob izpolnjevanju pogoja cepljenosti in prebolevnosti. Odlok je danes javnosti predstavil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Pogoj PC bo veljal za ožjo državno upravo, in sicer zaposlene v:

  • ministrstvih,
  • organih v sestavi,
  • inšpekciji,
  • policiji,
  • vojski in
  • upravnih enotah.

Spremembe ne bodo veljale za celoten javni sektor. Minister Boštjan Koritnik je danes dejal:

– Ob obisku vlade v Goriški regij sem kolegom ministrom predlagal, da se za državno upravo začasno iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje in se delo v prostorih državne uprave omogoči samo ob izpolnjevanju pogoja cepljenosti in prebolevnosti.

– Vsi tisti, ki se ne želijo cepiti, bodo eventualno delo opravljali od doma, če narava in vrsta dela ter delovni proces to omogočajo. Če to ni možno organizirati, bo delodajalec lahko ukrepal v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja.

– Imamo jasne dokaze na Švedskem, Danskem in tudi v državah bližje Sloveniji, da spoštovanje teh ukrepov v kombinaciji s cepljenjem prinaša rezultate. Upoštevanje pogoja PCT je ključno za izhod iz trenutne situacije in vračanje v normalne tirnice.

Poudaril je, da je osnovni namen ukrepa preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu ter posledično zagotoviti nemoteno funkcioniranje državne uprave.

Dejal je, da želi vlada s tem preprečiti, da bi se virus širil v prostorih delodajalca med zaposlenimi, ki niso cepljeni. Izjema bodo zaposleni, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, za katere bo omogočeno samotestiranje.

Ukrep začne veljati s 1. oktobrom 2021, s čimer imajo organi državne uprave na voljo dovolj časa, da se prilagodijo in organizirajo svoje delo, tisti zaposleni, ki se za cepljenje še niso odločili, pa dovolj časa, da to lahko storijo.

Za izpolnjevanje pogoja bo s 1. oktobrom 2021 zadoščal že en odmerek cepiva, pod pogojem, da bodo državljanke in državljani drugi odmerek prejeli do 1. novembra 2021.

Upoštevanje pogoja PCT in cepljenje sta ključnega pomena za izhod iz sedanje situacije, je dejal Koritnik in pozval k odgovornemu ravnanju.

M. D.