V bolnišnicah obvezna uporaba zaščitnih mask, obiski omejeni

(vir: UKC Ljubljana)

Zaradi velikega porasta okužb z novim koronavirusom so v večini slovenskih bolnišnic omejili obiske. V nekaterih so obiske razen za izjeme prepovedali, drugje so jih omejili na eno zdravo osebo v določenem časovnem intervalu, ali pa jih omogočajo po predhodnem dogovoru.

V večini bolnišnic je spet obvezna uporaba zaščitnih mask.

V Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto so že prejšnji teden obiske omejili na eno zdravo osebo, ki lahko hospitaliziranega obišče med 14.30 in 15.00 za 15 minut ob torkih, četrtkih in nedeljah. Izjema sta oddelek pediatrije in porodnišnica, kjer je obisk zdravim spremljevalcem dovoljen vse dni v tednu, v vseh delih dneva.

Pri gibanju in zadrževanju v zaprtih prostorih je za vse zaposlene, bolnike in obiskovalce obvezna uporaba zaščitne kirurške maske, ta ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti.

V UKC Ljubljana so zaščitne maske ponovno obvezne od 7. julija. Obiski so omejeni, obisk hospitaliziranega bolnika je možen po tednu dni bolnišnične oskrbe, dovoljen je obisk kritično bolnih posameznikov, obiski so izjemoma dovoljeni tudi po presoji zdravnika.

Onkološki inštitut Ljubljana: Znotraj bolnišnice obvezno nošenje zaščitnih mask. Bolnike pred sprejemom testirajo. Z bolnikom lahko vstopi en spremljevalec, v določenih primerih le z dovolilnico lečečega onkologa. Svojci/obiskovalci lahko obiščejo bolnike z dovolilnico lečečega onkologa.

Na Kliniki Golnik je uporaba zaščitnih mask obvezna od sobote. Dovoljeni so le pietetni obiski s predhodno podpisano dovolilnico in obiski bolnikov, hospitaliziranih na kliniki več kot sedem dni, pri čemer bolnika lahko med 14. in 15. uro obišče ena zdrava oseba. Vse bolnike tedensko testirajo na koronavirus, posebej pa v primeru simptomov in ob sprejemu v bolnišnično oskrbo.

V UKC Maribor obiski od ponedeljka niso dovoljeni, izjemoma jih lahko dovolijo po predhodnem dogovoru s predstojnikom oddelka. Uporaba zaščitne maske je v njihovih prostorih obvezna za vse. Ob sprejemu v bolnišnico in nato v času oskrbe paciente testirajo. Število spremljevalcev v urgentnem centru je omejeno na eno zdravo osebo, pa še to le za spremstvo otrok in dementnih oziroma kognitivno oslabelih bolnikov in starostnikov.

V SB Celje obiski niso dovoljeni. Omejitev ne velja za kritično bolne, umirajoče bolnike. Prav tako omejitev ne velja za hospitalizirane otroke (polurni obiski so mogoči vsak dan med 14. in 18. uro) in očete novorojenčkov, ki lahko mamice z novorojenčki za 15 minut obiščejo vsak dan med 15.30 in 16.00. Spremstvo porodnice pri porodu je dovoljeno. Obiski drugih bolnikov so dovoljeni izjemoma po predhodnem dogovoru z zdravnikom na bolnišničnem oddelku.

Za vse obiskovalce je obvezna zaščitna maska, ki pa ne sme biti iz blaga. Brez zaščitne maske vstop v bolnišnico ni dovoljen. Pred vstopom na bolnišnični oddelek je obvezno tudi razkuževanje rok.

Tudi v SB Slovenj Gradec so zaščitne maske obvezne. Obiski so dovoljeni za eno zdravo osebo na bolnika na dan in lahko trajajo do 30 minut v času obiskov. Omejitve po dogovoru z osebjem na oddelku ne veljajo za zdrave starše hospitaliziranih otrok, partnerje pri porodih in svojce kritično bolnih.

SB Ptuj: Obiski so prepovedani na internem oddelku, na ostalih oddelkih pa omejeni na enega zdravega obiskovalca.

SB Jesenice: Uporaba zaščitnih mask obvezna za vse zaposlene in obiskovalce. Obiski so omejeni na eno zdravo osebo za največ 15 minut.

SB Izola: Obiske so omejili že v začetku julija, razlog je bil porast okužb.

V ponedeljek je bilo v državi potrjenih 2760 novih okužb, trikrat več kot pred mesecem dni.

M. D.