nedelja, 21 julija, 2024
Doma Bela krajina V 48 urah prijeli 314 ilegalcev in 20 tihotapcev

V 48 urah prijeli 314 ilegalcev in 20 tihotapcev

Na fotografiji so ilegalci, ki so iz Slovenije nezakonito in neovirano prestopili v Italijo. Prijela jih je italijanska policija. (vir: arhiv, X)

V 24 urah so prijeli 314 ilegalcev in 20 tihotapcev. Tokrat so jih največ prijeli na območju policijskih uprav Koper in Maribor. Kraji, kjer so jih prijeli, pa so zelo raznoliki.

Zanimivo je, da s celjske policijske uprave že dalj časa ne poročajo o prijetih. Na območju drugih uprav pa jih že zaznavajo.

PU Novo mesto: Prijeli 18 ilegalcev in 3 tihotapce

Zjutraj so v bližini Griča pri Dobličah prijeli 2 Pakistanca. Včeraj popoldne so v bližini Miklarjev vodniki službenih psov policije kontrolirali osebni avtomobil, ki ga je vozil državljan Ukrajine. Zraven je bil sopotnik z nemškim državljanstvom in 3 Afganistanci, ki niso znali pojasniti, kako so prišli v Slovenijo. Nekaj kasneje so v
bližini policisti prijeli še 5 Afganistancev.
Na območju Posavja so včeraj dopoldne v bližini Kostanjevice na Krki prijeli 4 državljane Jemna. V Dobovi so prijeli Iračana. Poskušal se je skriti v podvozje vlaka, a je izbral napačnega, ki je potoval proti Hrvaški. V postopku so ugotovili, da je v državo najverjetneje prišel skrit v podvozju tovornjaka na drugem mejnem prehodu, v Dobovi pa prestopil na vlak.
Zvečer so na Bizeljskem ustavili osebni avtomobil, ki ga je vozil hrvaški državljan. V vozilu je peljal 3 Turke. Postopki z vsemi prijetimi še trajajo, so sporočili s PU Novo mesto.

PU Ljubljana: Prijeli 55 ilegalcev in 2 tihotapca – Ukrajinca

V krajih Stari Log (Občina Kočevje) in Male Lašče (Občina Velike Lašče) so prijeli 23 državljanov Pakistana in Bangladeša. Postopki še niso zaključeni.

Danes ponoči so v Cerknici ustavili kombi. Ukrajinski voznik in še en Ukrajinec sta v
vozilu prevažala 15 ilegalcev. V Štalcerjih in na območju Ljubljane so prijeli še 3 ilegalce (državljane Pakistana in Maroka).

Včeraj so prijeli še 14 ilegalcev, državljanov Afganistana, Alžirije, Pakistana in Maroka. Prijeji so jih v krajih Stara Cerkev, Kuželj, Seč, Velike Lašče in v Ljubljani.

PU Koper: Prijeli 80 ilegalcev in 15 tihotapcev

Na območju Kopra so prijeli 34 ilegalcev, Kozine 8 in Ilirske Bistrice 4. Dva sta zaprosila za azil, ostale bodo vrnili. Največ je bilo Turkov (17) in Afganistancev (12). Obravnavajo še 7 tihotapcev, od tega 4 Romune in 3 državljane BiH.

Včeraj popoldan so nadalje pri Hrvojih prijeli 5 ilegalcev (4 Turke in Afganistanca) in dva Romuna, vodiča, ki jih je sta jih spremljala kar peš.

Poklical jih je tudi občan in povedal, da so na cesti Golac – Obrov v tri avte nalagali ilegalce. Podal je tudi opis vozil. Policisti so na Kozini ustavili dve vozili, obe audi A3. V prvem je bilo 5 Sirijcev in voznik, državljan BiH, v drugem pa 3 Sirijci in voznik, prav tako državljan BiH. Ustavili so tudi avto pred njimi, v katerem sta bila voznik, državljan Slovenije, in sopotnik, državljan BiH, ki sta vozila kot predhodnica.
Ob 19.45 so policisti v Bertokih ustavili še VW passat karavan (na uvozu na hitri cesto, smer Ljubljana). V vozilu je bilo 6 Turkov, dva Afganistanca in dva vodiča, državljana Romunije.

Včeraj so prijeli 7 ilegalcev (na Kozini 6 in 1 na območju Ilirske Bistrice), pet od teh je bilo Pakistancev, po en Indijec in Afganistanec. Prijeli so še 7 Pakistancev, vse na območju Kozine.

PU Maribor: Prijeli 56 ilegalcev

Včeraj zgodaj popoldan so v gozdu med Šalovci in Obrežem izsledili in prijeli 34 tujcev (24 Pakistancewv, 8 Bangladešcev in 2 Indijca. Vmes je bilo 10 Pakistancev, ki so bili 25. aprila 2019 že obravnavni na PP Črnomelj in so bili takrat že vrnjeni hrvaškim varnostnim  organom. Vse bodo predvidoma še danes vrnili hrvaškim organom.

Sinoči so v razmiku 15 minut v Paradižu ustavili dva osebna avtomobila poljskih registrskih oznak. V vsakem od teh vozil so bili po 4 Poljaki, ki so državno mejo prestopili na mestu, kjer ni mejnega prehoda. Zaradi tega so jih oglobili.

Sinoči, okoli 21.30, je turški voznik tovornega priklopnega vozila obvestil zaposlene na železniškem terminalu na Teznem v Mariboru, kjer je čakal na natovarjanje na vlak, da v svojem priklopnem vozilu (kontejnerju) sliši trkanje. Policisti so našli 8 Afganistancev.

Sinoči, okoli 21.40, so policisti na Gruškovju pomočjo merilca CO2 in detektorja srčnega utripa ugotovili, da se v tovornem vozilu turških registrskih oznak prevažajo 4 Afganistanci. Vrnili so jih na hrvaško stran.

Dan pred tem so na Gruškovju v tovornjaku srbskih registrskih oznak na podoben način našli 7 Afganistancev.

Danes zjutraj, ob 6.30, so  policisti PP Ormož na železniški postaji v Ormožu, na vlaku, ki je pripeljal iz Ljutomera, prijeli 2 Sirijca.

V Ormožu, na vlaku, ki je pripeljal iz Ljutomera, so prijeli še 7 ilegalcev (4 Iračane in 3 Irance). V Ljutomeru so stopili na vlak in potovali v notranjost države.

PU Murska Sobota: Prijeli 3 ilegalce

Pri Razkrižju so prijeli Maročana in Alžirca. Vrnili jih bodo na Hrvaško. Včeraj so na območju PP Ljutomer prijeli še Albanca, ki je že večkrat nezakonito vstopil v našo državo. Vrnili so ga na hrvaško stran.

PU Nova Gorica: Prijeli 2 ilegalca

V Vrtojbi so prijeli 2 Maročana.

Iz ostalih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

C. R.