četrtek, 7 decembra, 2023
Doma Bela krajina V 24 urah prijeli 106 migrantov in tri tihotapce

V 24 urah prijeli 106 migrantov in tri tihotapce

Na šentjernejskem delu Gorjancev so v zadnjem času spet opazni pripravljeni kampi in nato tudi kupi odpadkov za migranti, nazadnje so odkrili kar 70 spalnih vreč. (vir: FB)

S slovenskih policijskih uprav poročajo o 106 prijetih tujcih, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeli so še tri tihotapce. Prijeli so jih v roku 24 ur, včeraj od 6. in danes do 6. ure.

Tokrat so se večinoma izognili Beli krajini, vodiči so jih očitno preusmerili na znane poti prek Gorjancev. Tako se norčujejo iz slovenskih državljanov, policistov in vojakov.

PU Novo mesto: Prijeli 46 migrantov in tihotapca

Šentjernejski policisti so včeraj, okoli 11. ure, na območju Gorjancev izsledili in prijeli 24 Pakistancev. V skupini so kriminalisti identificirali tudi osumljenca, ki je migrantom nudil pomoč pri nezakonitem  prehodu. 27-letnemu državljanu Pakistana so odvzeli prostost, ga pridržali in ga bodo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku.

V Preloki (občina Črnomelj), Vrheh nad Dolžem (Novo mesto) in v Bukovšku (Brežice) so prijeli še 21 migrantov.

V Preloki so prijeli 3, na Vrheh pri Dolžu 11 in v Bukošku 7 migrantov.

Prijeti so se izrekli za državljane Afganistana (7), Bangladeša (6), Pakistana (5), Iraka, Maroka in Palestine (po 1). Policijski postopki s prijetimi še potekajo.

Na mejnem prehodu Obrežje pa so pri kontroli tovornega vozila registrskih oznak Bosne in Hercegovine na podvozju odkrili Afganistanca, ki so ga že predali hrvaškim varnostnim organom.

PU Ljubljana: Prijeli 3 migrante

Policisti so na območju Trnovca (občina Kočevje) in Ljubljane prijeli 3 migrante (državljane Pakistana in Maroka).

PU Maribor: Prijeli 24 migrantov

Včeraj, ob 8.40, so na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje, na priklopnem tovornem vozilu registrskih oznak BiH odkrili 8 skritih migrantov. Med njimi je bilo 6 državljanov Maroka, en Iračan in en Egipčan. Po končanem postopku so jih policisti vrnili nazaj na Hrvaško.

Ob 18.45 so jih nato hrvaški varnostni organi obvestili, da je iz njihovega mejnega  prehoda Macelj, v gozd v smeri Slovenije, pobegnilo 6 tujcev. Slovenski policisti so takoj blokirali celotno območje in danes ob 5.45, 200 metrov od Mednarodnega  mejnega prehoda  Gruškovje, prijeli 6 Maročanov. Vse so takoj predali hrvaškim varnostnim organom.

Včeraj popoldan so imeli policisti PP Gorišnica v postopku 4 tujce, ki so z osebnim avtomobilom italijanskih registrskih oznak, prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo na mestu, kjer ni mejnega prehoda, za to pa niso imeli ustreznih dovoljenj. Policisti so jih oglobili. V vozilu sta bila dva državljana Hrvaške in dva državljana BiH. Hrvata so policisti takoj predali hrvaškim varnostnim organom, državljana BiH pa bodo hrvaški varnostni organi sprejeli danes.

PU Koper: Prijeli 26 migrantov in tihotapca

Prijeli so 26 migrantov, in sicer na območju Kopra 15, Ilirske Bistrice 10 in Pirana 1.

Danes ob 4. uri zjutraj so policisti ustavili kombi na Kastelcu. V kombiju je bilo 15 državljanov Bangladeša, voznik pa je bil 55-letni državljan Slovaške. Policisti so mu odvzeli prostost, postopki še potekajo.

Prijeti so se izrekli za državljane Bangladeša (15), Pakistana (6) in Alžirije (5).

PU Murska Sobota: Prijeli 7 migrantov in tihotapca

Lendavski policisti so prijeli tujca, kateri je v osebnem avtomobilu iz Madžarske v Slovenijo pripeljal 7 državljanov Bangladeša.

Iz ostalih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

C. R.