Ustavni sodniki vladi za zdaj preprečujejo politični prevzem RTV Slovenija

Ustavni sodniki na zadnji seji v četrtek še niso sprejeli odločitve o ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija, s katerim želi vlada politično prevzeti vodenje omenjene javne rtv-hiše. Tako do končne odločitve še vedno velja začasno zadržanje zakona, kar onemogoča njegovo izvajanje.

 

Na četrtkovi seji naj bi sicer predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto predlagal, da ustavno sodišče umakne začasno zadržanje zakona, kar bi omogočilo nadaljevanje izvajanja zakona in s tem politični prevzem RTV, a za to ni dobil potrebne večine.

Kot je poročala POP TV, je predsednik sodišča Matej Accetto sodnikom predlagal glasovanje o odpravi začasnega zadržanja dela zakona o RTV, a se je zapletlo še pred glasovanjem.

Sodnik Klemen Jaklič je potem, ko je Accetto predlagal sprejetje omenjenega predloga, zapustil sejo, enako je nameraval storiti tudi sodnik Rok Svetlič, a je na koncu ostal. Sodnici Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar sta predlagali glasovanje, sodnik Marko Šorli pa je dejal, da bo, če bodo odločitev o odpravi zadržanja prestavili na naslednjo sejo, do takrat pripravil svoj predlog.

Accetto naj bi se nato strinjal, da sejo preložijo, medtem ko sta sodnici vztrajali pri glasovanju. V nadaljevanju so ustavni sodniki vendarle odločali o odpravi zadržanja, predlog pa sta podprli le Šugman Stubbsova in Mežnarjeva. Vsi drugi sodniki – Svetlič, Šorli, Accetto in Knez – so bili proti, je poročala POP TV.

Za umik začasnega zadržanja bi sicer morali glasovati najmanj štirje ustavni sodniki. V kolikor bi bil predlog sprejet, bi lahko vlada nadaljevala s političnim kadrovanjem na RTV.

A. V.