Ustavni sodnik Rok Čeferin krši zakon

Rok Čeferin.

Ustavni sodnik Rok Čeferin je po uradnih podatkih drugi največji lastnik odvetniške družbe Čeferin, ki posluje z visokimi dobički. Slednje pomeni, da očitno krši zakon.

 

Zakon o ustavnem sodišču ustavnim sodnikom namreč prepoveduje dobičkonosno dejavnost. Dovoljeno sta le visokošolsko delo ali raziskovalna dejavnost, kar na primer opravljajo sodnik Klemen Jaklič in še nekaj drugih ustavnih sodnikov in sodnic.

Dopuščamo sicer možnost, da je Čeferin zgolj lastnik odvetniške družbe in da v njej ne opravlja dejavnosti, a tudi v tem primeru krši zakon. Zakon o odvetništvu namreč določa, da so lahko družbeniki odvetniške družbe samo odvetniki, ki v njej opravljajo odvetniško dejavnost. Če torej Čeferin odvetniške dejavnosti v družbi ne opravlja, krši zakon, saj v tem primeru ne bi smel biti družbenik odvetniškega podjetja.

Zato se postavlja vprašanje, ali bo predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je nedavno pozivala k odstopu ustavnega sodnika Jakliča, čeprav se je izkazalo, da ne krši zakona, Čeferina pozvala k odstopu.

A. V.