Uspeh: Nova ugodna bonitetna ocena iz tujine

(vir: arhiv)

Sloveniji so od izbruha epidemije covid-19 bonitetno oceno potrdile že štiri največje bonitetne hiše: S&P, Moody’s, Fitch Ratings in agencija DBRS Morningstar. Slednja je to potrdila v petek in Sloveniji dodelila boniteto ‘A (visoka)’ in stabilne obete.

To pomeni, da so bili ukrepi slovenske vlade dobri in da Slovenija za zunanje opazovalce kljub težki situaciji zaradi epidemije ostaja zaupanja vredna država. Potrjuje se tudi, da so slovenske javne finance stabilne.

Agencija DBRS Morningstar je navkljub gospodarski in zdravstveni krizi, ki ju je povzročila epidemija covid-19, potrditev bonitetne ocene pripisala zaupanja vrednemu okviru makroekonomske politike.

Agencija je med drugim pohvalila tudi hiter in učinkovit odziv države na izbruh epidemije, kar je Slovenijo uvrstilo med države z razmeroma nižjim številom okuženih, kot pa jih imajo nekatere večje evropske države. Poleg tega priznava, da je bila Slovenija v preteklosti ena od najhitrejših držav evro območja pri zniževanju javnofinančnega primanjkljaja in dolga.

Agencija pričakuje tudi ponovni gospodarski zagon že v drugi polovici letošnjega leta. Bonitetna moč slovenske države izhaja iz uspešnega gospodarstva z visoko dodano vrednostjo, učinkovitega upravljanja javnega dolga, premišljenega fiskalnega okvira in članstva v evropskih institucijah.

J. M.