Upokojencem danes višje pokojnine

(vir: pixabay.com)

Upokojenci so danes prejeli višje pokojnine. Uskladitev je izredna, pokojnine so višje za 2 odstotka. Naslednje povišanje bo s 1. januarjem 2021, ko bodo pokojnine višje še za dodatna 2,5 odstotka.

Na letni ravni bo to ob povprečni pokojnini blizu 400 evrov več kot če teh povišanj pokojnine ne bi bilo. 

Za upokojence je vlada letos izredno dobro poskrbela. Pa poglejmo:

Poleg dvakratnega povišanja pokojnine je bil letni dodatek, bolj znan kot regres, izplačan predčasno, 30 dni prej kot lani. Bil je tudi nekoliko višji od lanskega, odvisen je bil od višine pokojnine, junijska izplačila so bila od 130 do 440 evrov. Prvo povišanje pokojnine v letu 2020 je bilo februarja (s poračunom za januar), povišanje je bilo 3,2 odstotka.

Nadalje je bil spomladi upokojencem z najnižjimi pokojninami izplačan prvi t. i. solidarnostni dodatek k pokojninam. Prejeli so ga upokojenci s pokojninami do 700 evrov mesečni, zneski so bili od 130 do 300 evrov.

Drugi dodatek bodo upokojenci prejeli predvidoma januarja, in sicer do višine pokojnine 714 evrov, izplačila bodo ponovno od 130 do 300 evrov. Načrtovano je bilo, da bo izplačilo še pri decembrski pokojnini, vendar je zamočil – predsednik stranke DeSUS, Karl Viktor Erjavec. Zakon prav danes potrjujejo poslanci.

Vlada je tudi poskrbela za ponovno uvedbo možnosti uveljavljanja dokupljene delovne dobe.

Spomnimo, kako bi bilo decembra 2020, če bi vlado še vedno vodil Marjan Šarec, v njej pa so sedeli člani strank LMŠ, SD, Levica in SAB.

Za december 2020 je bila pri Šarčevih načrtovana izredna uskladitev pokojnin, po kateri bi vsi upokojenci prejeli znesek v višini 6,50 evra. In še to le ob pogoju, če bi bila v državi dosežena več kot 2,5-odstotna gospodarska rast. Zaradi epidemije gospodarske rasti tako ni, ne samo v Sloveniji, tudi drugod, in upokojenci bi tudi na teh 6,5 evra mesečno lahko pozabili.

In prva polovica leta 2021?

  • Za leto 2021 je načrtovana 2,5-odstotna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov v januarju 2021.
  • Pri dodatkih za pomoč in postrežbo je za leto 2021 v skladu načrtovana uskladitev v marcu 2021 v višini 0,5 odstotka.
  • Letni dodatek bo izplačan z junijsko pokojnino.

Evropska poslanka Romana Tomc je pred dnevi zapisala:

M. D.