Ukrepi za zajezitev drugega vala kažejo pozitivne rezultate

(vir: pixabay.com)

Ukrepi za zajezitev drugega vala novega koronavirusa, ki jih je vlada sprejela 26. oktobra, kažejo pozitivne rezultate. Dnevno število potrjenih okužb se znižuje, prav tako tudi delež okuženih med testiranimi. Skrbi pa število bolnih v bolnišnicah, kjer se število povečuje, čeprav v zadnjih dneh z nekoliko manjšim tempom kot prejšnji teden.

Epidemiologi čakajo, da se to umiri, sicer navajajo, da bo treba pravočasno sprejeti dodatne ukrepe.

Največ potrjenih okužb v državi je bilo 27. oktobra, kar 2610. Nato se je število začelo zmanjševati, 2027 okužb je bilo potrjenih 3. novembra, to je pred tednom dni. Zadnji podatek, ta je za nedeljo, 8. novembra, pa kaže, da je bilo potrjenih 464 okužb. Graf je sicer precej razgiban, zato je težko napovedati dogodke v prihodnjih dneh. Nek optimizem pa vendarle obstaja.

Na to, da ukrepi za zajezitev širjenja covida-19 kažejo pozitivne rezultate, je sinoči opozoril tudi predsednik vlade Janez Janša. Zahvalil se je vsem, ki ukrepe dosledno upoštevajo. Hkrati je dodal: “Vendar še nismo iz vala in še vedno je potrebna skrajna previdnost. Omejimo stike na najnujnejše, da bomo lahko kmalu živeli bolj normalno.” Poleg je dodal ključnik #zmoremo.

Vlada bo v prihodnjih dneh znova preverjala trenutno epidemiološko stanje in se odločala o nadaljnjih ukrepih. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je sinoči povedal, da bo vlada naredila epidemiološko oceno in ocenila, ali bo ukrepe podaljšala ali sprejela nove.

Sinoči je tudi odmevalo, da naj bi Tomaž Gantar, minister za zdravje (DeSUS), predlagal zaostritev ukrepov in popolno zaprtje države, kot je to veljalo spomladi. Prepričan je namreč, da se ljudje trenutnih ukrepov premalo držijo. Popolnemu zaprtju države oziroma t. i. lockdownu ostali v vladi, vsaj po dosedanjih podatkih, niso naklonjeni, saj to prinaša tudi nekatere ostale posledice. Države pa se za to odločijo, ko virusa ni več mogoče nadzorovati, testiranje vseh ni mogoče, cepiva oziroma zdravila pa ni.

Dobra novica, ki se je včeraj razširila po omrežjih in je zelo odmevala, pa je, da sta ameriški farmacevtski velika Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech sporočili, da se je cepivo proti covidu-19, ki ga razvijata, v tretji fazi kliničnih testiranj izkazalo za 90-odstotno učinkovito.

Iz Evropske komisije so nato včeraj tudi sporočili, da je komisija tik pred podpisom pogodbe z obema podjetjema za nakup 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

Število in trend potrjenih okužb s covidom-19. (vir: Covid-19.Sledilnik)

M. J.