Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v Evropskem parlamentu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v nagovoru evropskih poslancev in poslank v Bruslju. (vir: Romana Tomc)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v Evropskem parlamentu nagovoril poslance in poslanke. Govor je označen kot zgodovinski, sporočila so, da je Zelenski aktiviral odnos do širitve EU, EU pa ga je prepoznala kot voditelja in stratega, ki odstopa. 

Dvorana je bila nabito polna, tudi pred dvorano je bilo vse polno ljudi.

“Polititično elito je streznil, dvignil s pozititivno energijo in navdihnil,” je na Twitterju zapisal Jelko Kacin in dodal: “Ko se tam prelivajo emocije, pri nas nekateri še vedno ne razumejo in ne vedo, za kaj gre v Ukrajini in za kaj bo v naslednjih tednih šlo.”

Tako se danes v Bruslju obnaša tudi slovenski predsednik vlade Robert Golob, ki je ob prihodu za slovenske medije (drugih njegove izjave tako ne zanimajo) povedal: “Danes bo z nami predsednik V. Zelenski. Pri vsakem mirovnem načrtu je temelj pripravljenost obeh strani. Bojim se, da se obe strani pripravljata na zaostritev vojaških spopadov. To ne more biti dobra popotnica za mirovniški načrt.”

Evropska poslanka Romana Tomc pa mu je ob tem sporočila:

Sedim v dvorani, kamor je ravnokar prišel Volodomir Zelenski. Če bi tole izjavili v Evropskem parlamentu, bi vas izžvižgali. Prosim, ne sramotite Slovenije!”

Golob je v izjavi namreč potrdil, kako prorusko je usmerjena zdajšnja slovenska vlada. “Potrjuje, da ne loči agresorja in žrtve, kar je nedopustno. Da k miru poziva obe strani in tako za vojno krivi tudi Ukrajino, ki se le brani, je ponižujoče in nespoštljivo do ukrajinskega naroda.

Želim si, da bi imeli predsednika vlade, ki nas in napaden narod ne bi tako sramotil!”, je še dodala evropska poslanka Romana Tomc.

Tomčeva je še pojasnila, da se je Zelenski EU zahvalil za podporo in hkrati pozval k nadaljnji pomoči. Opozoril je, da lahko prav vsak posameznik naredi zelo veliko. S pomočjo in spodbudami Ukrajini ščitimo evropski način življenja pred režimom, ki ne pozna usmiljenja in ne pozna človekovih pravic.

Dvorana Evropskega parlamenta (za povečanje kliknite na fotografijo):

Izjava, v kateri je Robert Golob izenačeval Rusijo in Ukrajino:

Izjava Roberta Goloba, Bruselj, 9. 2. 2023

A. L.