Ukrajina: Putin si je polomil zobe

Ruska agresija na civilno prebivalstvo v Ukrajini (vir: Twitter)

Slovenskim diplomatom se bodo v Kijevu pridružili tudi litvanski. V Kijev se vrača tudi misija Evropske unije. Že ta teden bosta v Kijev odpotovala tudi predsednica Evropske komisije in visoki predstavnik EU. Očitno je, da je Slovenija tokrat EU  pokazala pravo pot. Čestitke Sloveniji za prizadevanja za zaustavitev ruske agresije v Ukrajini se namreč vrstijo.

Tudi zemljevid Ukrajine zelo nazorno pokaže, da so se Putinovi vojaki umaknili predvsem v južni in južno-zahodni del Ukrajine.

Iz teh krajev so sicer tudi to noč odmevale sirene in prebivalce opozarjale pred ruskimi zračnimi napadi. O eksplozijah so okoli polnoči poročali iz kraja Zaporožje.

Francija, Nemčija in Litva so zaradi krutosti Putinovih v Buči izgnali več deset ruskih diplomatov. O Ukrajini bodo danes razpravljali tudi v Evropskem parlamentu in finančni ministri EU. Evroskupina je pripravljena zaostriti sankcije proti Rusiji. Po navedbah župana Mariupolja je uničenega 90 odstotkov mesta. Vse več je pozivov k sojenju Putinu zaradi vojnih zločinov, tudi v Buči. Kaj bo za njegovo agresijo ostalo v kraju Mariupolj, pa bo znano šele, ko bo mesto osvobojeno izpod ruske agresije.

Trenutno največja tragedija je odkrita v kraju Buča, kjer so Putinovi vojaki ob odhodu iz mesta pobijali vse, kar je bilo mogoče. Pričakovano so Rusi to zanikali, več tovrstnih trditev razširjajo tudi nekateri po slovenskih družbenih omrežjih, vendar pa satelitski posnetki Rusijo postavljajo na laž. Rusija trdi, da je do poboja civilistov v Buči, predmestju ukrajinske prestolnice Kijev, prišlo po tem, ko so njihovi vojaki zapustili mesto. Satelitski posnetki pa kažejo, da temu ni bilo tako.

Čeprav se ruska vojska umika, pa iz Ukrajine sporočajo, da bi bila lahko naslednja faza osvobajanja države lahko zelo dolgotrajna. Navajajo, da ne smemo biti v iluzijah, da bo Putin spremenil svojo taktiko, ki je izključevalna in se bodo napadi na civilne cilje verjetno še nadaljevali. Putin ima namreč še vedno na voljo vojaške sile e in zdaj svojo vojaško moč usmerja na manjše črte napada.

Zemljevid Ukrajine nazorno pokaže, na katerih območjih se je zgostila Putinova sovražna vojska in katera območja so osvobojena:

M. D.