Ukrajina: Putin premešča vojake

Požari na zahodu Khersona

Ekipa Rdečega križa se je včeraj morala vrniti v Zaporožje, varna evakuacija civilistov iz obleganega pristaniškega mesta Mariupol ni bila možna. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je posvaril, da se ruska vojska s premeščanjem pripravlja na silovit napad na vzhodu in jugu države, kjer je tudi Mariupol, od koder ljudje množično bežijo. Beloruski prostovoljci se borijo skupaj z Ukrajinci.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je po več urah vožnje prispela v Kijev in izrazila podporo ukrajinskemu narodu. Zelenski je dvema ukrajinskima generaloma odvzel vojaške čine.

Včeraj so severno in vzhodno od Kijeva potekale strašne bitke, je poročala agencija Reuters. Regionalni guverner Kijeva je povedal, da se ruske sile na nekaterih območjih okoli prestolnice umikajo, na drugih pa krepijo svoje sile. Število mrtvih v torkovem raketnem napadu na Mikolajev se je povzpelo na 28.

Ruski vojaki so včeraj, preden so se umaknili iz ukrajinske vasi Velyka Dymerka, blizu Kijeva, pobijali celo domače živali.

Zadnji dogodki:

– Ukrajinski vojaki čistijo avtocesto v bližini Kijeva, ki je polna protitankovskih min.

– Saltivka, Harkov: Rusko vojaško obstreljevanje je zadelo velik supermarket, kjer se nahaja točka distribucije humanitarne pomoči. Prišlo je do požara. Tudi ponoči več zračnih napadov na Harkov.

– Rusija je obstreljevala regijo Dnipropetrovsk, več požarov, tudi bencinskega servisa.

– V Buči je bilo ubitih veliko civilistov, trupla so ležeča povsod na ulicah. Nekateri z zvezanim rokami.

– Močne eksplozije in požari v regiji Saltovka, severovzhodno od mesta Harkov.

– Eksplozije v Kijevski regiji in v Dnjeporoju.

– Nova vojaška kolona posneta v regiji Belgorod v Rusiji

– Napari proti zahodu Khersona

– Na spletu so fotografije premeščanja ruskih vojnih sil

Ukrajina, zemljevid, 2. april 2022

Vir: liveuamap.com

A. L.