Ukrajina: Grozovita pričevanja preživelih prebivalcev mesta Buča

Grozljivo trpljenje v Buči. (vir: https://liveuamap.com/)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell bosta še ta teden odpotovala v Kijev na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Potovanje v ukrajinsko prestolnico je po telefonskem pogovoru z Zelenskim napovedal tudi avstrijski kancler Karl Nehammer.

Na dan prihajajo grozovita pričevanja preživelih prebivalcev mesta Buča, satelitski posnetki dokazujejo, da so grozodejstva opravljali Putinovi vojaki, trupla so na ulicah ležala več tednov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj v svojem nagovoru v španskem parlamentu primerjal uničujoč ruski napad na Ukrajino z bombardiranjem španskega mesta Guernica, ki so ga leta 1937 izvedli nacisti. Obiskal je osvobojeno Bučo (predmestje Kijeva) in povedal: “Ni zločina, ki ga v tem mestu Rusi niso naredili. Ubijali so ženske, ki so potrebovale pomoč, ubijali so družine in poskušali sežgati trupla. Ljudem so prerezali vratove in jim odrezali ude. Streljali so na ljudi za hrbtom, jih mučili in zvezali roke. Ruski vojaki so namerno ubili vse, ki so delali za Ukrajino. Trgali so jim jezike, saj od njih niso slišali, kar so želeli slišati. Iz užitka so ubijali civiliste v Buči. Ženske so posiljevali vpričo otrok. Vse to so počeli ruski vojaki. Svet lahko zdaj vidi, kaj so storili v Buči, ne more pa še videti, kaj so storili v drugih ukrajinskih mestih.”

Poboje civilistov v Buči so v Kijevu označili za genocid in vojne zločine. Iz sveta se v teh dneh vrstijo obsodbe in pozivi k preiskavi dogodkov, pregonu odgovornih in ostrejšim sankcijam proti Rusiji.

Soba za mučenje znotraj otroške bolnišnice

Na dan prihajajo grozovita pričevanja preživelih prebivalcev mesta Buča. Ukrajinske oborožene sile so odkrile sobo za mučenje znotraj otroške bolnišnice, ki je bila uporabljane tudi kot improvizirana vojašnica.

Moški, ki so mu izrezali ličnico, preden so ga ustrelili v srce, moški, ki so ga ugrabili in zažgali z metalcem ognja, ter s trupli napolnjena soba za mučenje v otroški bolnišnici. To je le nekaj grozodejstev, ki so jih morali pretrpeti prebivalci Buče in ki razkrivajo brutalnost vojske Vladimirja Putina.

Pričevanja:

Britanski Daily Mail razkriva zgodbe izjemnega trpljenja prebivalcev Buče, ki so bili zaradi mesec dni trajajoče okupacije ruskih sil odrezani od sveta, večinoma pa so jih preživeli v improviziranih kletnih zakloniščih.

Vladislav Kozlovski se je ob izbruhu vojne vrnil v Bučo, da bi poskrbel za mamo in babico. Kot je razkril za časnik The Telegraph, je bil priča usmrtitvi dveh znancev, ki sta poskušala pobegniti skozi okno zapuščene tovarne. Pri tem so ju zajeli ruski vojaki. Enega so ustrelili v zadnji del glave, drugemu so izrezali ličnico, preden so ga ustrelili v srce.

Drugi prebivalec Buče Volodimir Pilhucki je spregovoril o tem, kako so njegovega soseda ruski vojaki odpeljali samo zato, ker je imel na sebi hlače, ki so spominjale na vojaške. Preden so ga ubili, so ga mučili, na truplu pa so kasneje našli opekline, ki so mu jih zadali z metalcem ognja.

Ena od prebivalk je o ruskih vojakih povedala: “Oči so imeli kakor led. Moj mož ni bil vojak. Rekli smo jim, da smo civilisti, a vedli so se, kot da niso ljudje.”

Župan Buče je prebivalce pozval, naj se ne vračajo.

Zadnji dogodki: 

– Ruska vojska se pripravlja na obsežno ofenzivo na vzhodu Ukrajine, guverner pokrajine Lugansk Sergej Hajdaj je pozval k množični evakuaciji. Ukrajinsko obrambno ministrstvo pričakuje tudi nove napade na oblegano mesto Harkov.

– Francija je sprožila preiskavo vojnih zločinov
– V Ukrajini je razseljenih več kot 7,1 milijona ljudi, od tega jih je v druge države pobegnilo 4,2 milijona ljudi. Največ na Poljsko (2,4 milijona). V Romuniji je 648.410 beguncev, v Moldaviji 396.448 in na Madžarskem 394.728.

– Rusiji po ameriški blokadi dolarskih rezerv spet grozi plačilna nesposobnost.

– Države EU so včeraj izgnale več deset ruskih diplomatov.

– V Sloveniji je rusko veleposlaništvo daleč najštevilčnejše, v njem deluje 41 diplomatov ter administrativnega in tehničnega osebja, kar je bistveno več kot npr. na veleposlaništvih ZDA in Kitajske. Slovensko zunanje ministrstvo je včeraj na zagovor poklicalo ruskega veleposlanika Timurja Ejvazova in mu izrazilo najostrejši protest ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih. Veleposlanika so obenem obvestili, da Slovenija zmanjšuje število osebja na ruskem veleposlaništvu na raven slovenske misije v Moskvi. To pomeni s sedanjih 41 na osem.

Tudi ponoči so po Ukrajini donele sirene, zemljevid dogodkov je naslednji:

Vir: liveuamap.com

M. D.