Ukrajina: Grozljivi poboji civilistov

Grozljive fotografije iz Buče, kraja v Kijevski regiji. Leži na potoku Buča približno 25 kilometrov zahodno od Kijeva. Leta 2011 je mesto imeli okoli 27.000 prebivalcev. (vir: Twitter)

Celotna regija Kijev je spet v rokah Ukrajine, Rusija želi zavzeti vzhod in jug. Včeraj so svet obšli grozljivi posnetki po pokolih v kraju Buča, ulice so bile prekrite s trupli, oblegano ukrajinsko mesto Mariupol, ki ga že tedne močno bombardirajo, je še vedno žarišče spopadov in zračnih napadov, včeraj so Putinovi napadali tudi znano letoviško mesto Odesa.

Tako ukrajinski politiki kot mednarodna javnost so zgroženi nad ruskimi grozodejstvi v ukrajinski Buči, iz katere se je Putinova vojska umaknila, pred tem je bil dostop do mesta onemogočen skoraj mesec dni. O grozodejstvih poročajo tudi iz osvobojenih mest Irpin in Hostomel. Poročajo o skupinskih grobiščih, ustreljenih civiliste z za hrbtom zvezanimi rokami in napol zažgana trupla, kot da je skušal nekdo na hitro zakriti sledi svojih dejanj.

Masovne poboje civilistov, o katerih poročajo lokalne oblasti in novinarji na terenu, v Kijevu označujejo za genocid in vojne zločine. Opozarjajo tudi na plenjenja in posilstva. Iz sveta se vrstijo pozivi k neodvisni preiskavi dogodkov, pregonu odgovornih in ostrejšim sankcijam.

Ukrajinski premier Denis Šmihal je na Twitterju zapisal, da je Rusija v času okupacije Buče ter drugih naselij okoli Kijeva ponovila “najhujše, kar pomnimo iz zgodovine represije in nehumanih zločinov”.

Janša pokol v Buči primerjal z dogajanjem v Katinskem gozdu

Premier Janez Janša je na Twitterju ostro obsodil grozodejstva, dogajanje v Ukrajini je primerjal s tragedijo v poljskem Katinu med drugo svetovno vojno, kjer se je aprila 1940 zgodil pokol skoraj 22 tisoč Poljakov.

“To so množični zločini proti človečnosti. Ruska armada se vede kot horda rabljev KGB v Katinu. Ter v številnih drugih krajih pred in po tem. Nikoli ne prevzema odgovornosti. Potem ko smo videli pokol v Buči, nas je groza sploh pomisliti, čemu bomo priča v Mariupolju,” je tvitnil premier. Ukrajinci trdijo,  da so odkrili močan raketni sistem Po navedbah Kyiv Independent so našli zapuščeni ruski raketni sistem BUK. Dodajajo še, da so našli veliko skritega streliva in orožja.

Buča (Bucha) je mesto v Kijevski regiji. Leži na potoku Buča približno 25 kilometrov zahodno od Kijeva, leta 2011 so imeli približno 27.000 prebivalcev.

Zadnja sporočila in dogodki

Prebivalec Irpina je povedal, da so na ulicah, imenovanih po najbolj znanih ruskih pisateljih, Puškinova in Lermontov, Putinove enote streljale na dekleta in ženske in nato usmerile svoje tanke nad njimi.

– Ena oseba je bila ubita, trije drugi pa so bili ranjeni, ko so ciljali na bolnišnico v mestu Rubizhne na vzhodu Ukrajine, je na Telegramu povedal lokalni guverner Sergiy Haiday

– 3 ubitih, 7 ranjenih, ko je ruska vojska obstreljenega mesta Derhachi blizu Kharkiva

– V Ternopilu so poročali o glasni eksploziji.

– Ruska vojska obstreljevanje v Kartuvu: 7 ubitih, 34 ranjenih, med njimi 3 otroci

– V regiji Rivne so poročali o eksplozijah

– Poročila o eksplozijah v Ivano-Frankivsku in Kolomiji

– Ruske sile se prerazporejajo v Sumyju, kjer Ukrajina kmalu pričakuj napad.

– Ukrajinska vojaška je prevzela vasi Kolychivka, Yahidne in Ivanivka v regiji Chernihiv

– Ponovno obstreljevanje na Kharkiv

– V Khersonu so poročali o eksplozijah

Grozljive fotografije iz Buče, od koder so se Putnovi umaknili:

Območja, kjer trenutno potekajo ruski napadi in ofenzive.
Ukrajina, zemljevid 4. april 2022

Vir: Twitter in liveuamap.com

M. D.