Ukrajina bo dobila težko pričakovana letala F-16

Danska in Nizozemska sta potrdili, da bosta Ukrajini dobavili bojna letala F-16. Ta bo prejela nekje do novega leta oz. takoj, ko bodo za to izpolnjeni pogoji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odločitev pozdravil in dejal, da je ta za Ukrajino zgodovinska. Po njegovih besedah bo Ukrajina prejela 42 omenjenih lovcev.

 

“Nizozemska in Danska se zavezujeta, da bosta Ukrajini predali letala F-16, ko bodo za to izpolnjeni pogoji,” je na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom dejal nizozemski premier Mark Rutte, ki trenutno vodi prehodno vlado. Prenos letal Ukrajini je potrdilo tudi dansko obrambno ministrstvo. Danska bo prvih šest lovcev F-16 Ukrajini dostavila na prehodu v novo leto, v prihodnjem letu še osem, leta 2025 pa pet.

Po besedah Zelenskega je odločitev o prenosu letal za Ukrajino “absolutno zgodovinska, močna in navdihujoča”. “To je še en korak h krepitvi ukrajinskega zračnega ščita,” je poudaril.

Za letala so v Kijevu prosili že dlje časa. Vendar pa so ZDA ob tem postavile pogoj, da lahko do prenosa pride šele, ko bo končano urjenje ukrajinskih pilotov zanje. Zdaj so dovoljenje dale tudi ZDA.

Večnamensko lovsko letalo, ki ga je razvila ameriška družba General Dynamics je eno najbolj priljubljenih in razširjenih borbenih letal na svetu. Njegova vsestranskost, okretnost in zmogljivosti so prispevale k njegovi široki uporabi v številnih vojaških zračnih silah po vsem svetu. Izkazalo se je kot zelo učinkovito letalo v številnih vojaških konfliktih in operacijah po vsem svetu.

A. V.