Ugrabili več kot 121 tisoč sirot in jih prisilno odpeljali v Rusijo

Fotografija je simbolična. (vir: Visegrad 24, Twitter)

Tudi to noč so predvsem v južni in jugozahodni Ukrajini odmevala opozorila pred ruskimi zračnimi napadi. Nadaljevalo se je težko obstreljevanje v mestu Harkov, eksplozije so bile tudi v kraju Mikolaj.

Rusi so ugrabili več kot 121 tisoč sirot in jih prisilno odpeljali v Rusijo, kjer spreminjajo zakonodajo tako, da bodo ruskim družinam omogočili njihovo hitro posvojitev, so sporočile ukrajinske oblasti.

Rusi so v Černobilu iz laboratorijev ukradli več radioaktivnih snovi in jih odnesli neznano kam, ob neprimerni shrambi in uporabi so lahko zelo nevarne.

Število smrtnih žrtev napada raket na železniški postajo Kramatorsk se je povečalo na 57, med njimi 5 otrok, še 114 je ranjenih.

Zadnji dogodki:

– Ameriški obveščevalec je sporočil, da naj bi general Aleksander Dvornikov, ki naj bi bil eden izmed najizkušenejših in najbrutalnejših ruskih vojnih častnikov, vodil ponovni ruski napad na Ukrajino.

– Scholz v pogovoru z Zelenskim obsodil vojne zločine

– Ruske sile uničile letališče v Dnipru na vzhodu Ukrajine

– Ukrajinska vojska je na Twitterju sporočila, da je bilo od začetka vojne ubitih najmanj 19.300 ruskih vojakov.

– Ukrajinske oblasti preiskujejo 5600 domnevnih vojnih zločinov ruskih sil, v katere naj bi bilo vpletenih okoli 500 predstavnikov ruske vojske in oblasti, vključno s predsednikom Vladimirjem Putinom.

– Visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell poziva k okrepitvi vojaške pomoči za Ukrajino.

– Generalštab ukrajinske vojske je zapisal, da poskušajo ruske sile prebiti ukrajinsko obrambo na območju Izjuma jugovzhodno od Harkova na vzhodu države. To skušajo doseči s premestitvijo dodatnih enot na območje in poskusom vzpostavitve popolnega nadzora nad Mariupolom.

– Po humanitarnih koridorjih v Ukrajini evakuirali še 4500 ljudi.

– V vasi blizu Kijeva našli novo množično grobišče.

– Druga največja ruska banka VTB je po petkovi potrditvi petega svežnja sankcij EU proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino ostala brez nadzora nad svojo evropsko podružnico s sedežem v Frankfurtu.Rusi uničili letališče v Dnipru na vzhodu Ukrajine.

– Papež pozval k velikonočni prekinitvi ognja v Ukrajini.

V bližini Kijeva so odkrili še eno množično grobišče. V bližini ceste, ki vodi v vas Buzovaya, so našli 50 civilistov, ki so jih ustrelili ruski vojaki. V vasi je bila najdena še ena množična grobišča z več deset trupli. To je ruski način vojskovanja, je poročal portal Visegrad in objavil naslednji posnetek:

Mladi ukrajinski fantje iz vasi pri Kijevu, ki jih je osvobodila ukrajinska vojska, pripovedujejo svoje zgodbe o interakcijah z ruskimi vojaki.

-Kje so tvoji starši? -“Mrtvi so”.

Ukrajina, zemljevid, 11. april 2022

Vir: Twitter (Visegrad24) in liveuamap.com