Tudi uradno potrjeno: Kandidatka za kmetijsko ministrico lagala o svoji izobrazbi

Zdaj je že jasno, da je kandidatka za ministrico za kmetijstvo Mateja Čalušić javnosti lagala o svoji izobrazbi. V kandidaturi za poslanko državnega zbora je namreč lažno navajala, da ima univerzitetno diplomo, čeprav je imela zgolj diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje in je bila torej njena izobrazba nižja.

 

Pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami je namreč Državna volilna komisija (DVK) objavila seznam potrjenih kandidatov za volitve v državni zbor v volilni enoti Postojna, v kateri je bilo pri Čalušićevi, ki je kandidirala na listi Gibanja Svoboda, navedeno, da je “univerzitetna dipl. inž. agronomije”, čeprav je bila le “dipl. inž. agronomije”.

Ena od možnostih bi bila, da bi napako zagrešili na DVK, kjer pa so slednje za naš portal jasno zanikali. Takole pravijo: “V zvezi z novinarskimi vprašanji, ki smo jih prejeli glede navedene izobrazbe kandidatke za poslanko Mateje Čalušić v kandidaturi na volitvah v državni zbor aprila 2022, pojasnjujemo, da je bilo na predlogu kandidatne liste Gibanja Svoboda pri omenjeni kandidatki v rubriki ‘stopnja in naziv izobrazbe’ navedeno ‘VII. stopnja, univerzitetna dipl. inž. agronomije’, v rubriki ‘strokovni ali znanstveni naslov’ pa ‘univerzitetna dipl. inž. agronomije’.” Ob tem so na DVK pripeli tudi uradno vlogo liste kandidatov (ogledate si jo lahko spodaj), ki jo je vložilo Gibanje Svoboda in je bila podlaga za javno objavo kandidatur.

Jasno je torej, da je lažne podatke o izobrazbi Čalušićeve prejela že DVK. Možnost pri tem bi bila, da bi napako storili v stranki in v kandidatno listo sami napačno navedli podatke o izobrazbi Čalušićeve, a dejstvo je, da je omenjeni seznam DVK javno objavila 15 dni pred volitvami, prejela pa so ga tudi vsa gospodinjstva. Pri tem Čalušićeva DVK ni obvestila, da bi bilo z njenimi podatki kar koli narobe, kar pomeni, da je javnost bodisi zavestno zavajala ali zavestno molčala. Nemogoče je namreč, da javno objavljenih podatkov o njeni kandidaturi, ki jih je prejela tudi na dom, ne bi opazila.

Slednje posredno potrjujejo tudi pri DVK: “Naj ob tem še dodamo, da Državna volilna komisija najpozneje 15 dni pred dnem glasovanja javno objavi seznam potrjenih list kandidatov in seznam kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih volilnih okrajih. V zvezi z javno objavo seznama potrjenih list kandidatov v volilni enoti 2000 Postojna, kjer je kandidirala omenjena poslanka, nismo nikoli prejeli nobenega obvestila o morebitni napačni navedbi strokovnega naziva ga. Čalušić,” so navedli.

Predlog kandidatne liste GS in soglasje kandidatke

A. V.