četrtek, 18 julija, 2024
Doma Slovenija Tudi Avstrija poslala vojake na mejo

Tudi Avstrija poslala vojake na mejo

(vir: primorska24.si)

Ne samo Italija, tudi Avstrija poostruje nadzor na državni meji s Slovenijo. To dokazuje včerajšnji tvit uporabnika, ki je včeraj objavil, da ga je ob prehodu meje na Ljubelju legitimiral avstrijski vojak.

Zapisal je še, da Avstrijci pregledujejo vse, ki prestopijo mejo. Kot včasih, in se vprašal: Kam greš, Slovenija?

Ob vsem tem se v slovenski vladi še vedno sprenevedajo in zatrjujejo, da je slovenska južna meja, ki je hkrati tudi schengenska, dobro varovana, Slovenija pa obvladuje razmere na južni meji. Marjan Šarec je, na primer, včeraj novinarjem dejal, da “se ilegalni prehodi dogajajo” in da so “zadeve včasih namenjene bolj kakšnim notranjepolitičnim razlogom”. Pri tem je ciljal na izjave italijanskega notranjega ministra in podpredsednika italijanske vlade Mattea Salvinija, ki se je zavzel za poostritev nadzora na italijanski meji, tudi z vojaki, če to ne bo zadostovalo, pa bodo postavili t. i. ograje na meji.

No, na avstrijsko poostritev se Šarec doslej še ni odzval. Očitno čaka na nov priročen izgovor, s katerim bi opravičil svojo nesposobnost in zavzemanje za ilegalne prehode tujcev.

Salvini pa je 4. julija 2019, to je v četrtek, dan pred obiskom Trsta, na svojem Twitter profilu objavil, da so na Goriškem samo tisti dan prijeli 29 migrantov, ki so iz Slovenije nezakonito prišli v Italijo. V petek, na primer, je bilo takšnih 16. Vsi so šli nenadzorovano preko slovenske južne meje. Vse te bodo italijanski varnostni organi vrnili v Slovenijo.

C. R.