Trgovci manjkrat ob nedeljah in praznikih, plačilo bo višje

Fotografija je simbolična.

Predstavniki zaposlenih v trgovskih organizacijah in predstavniki delodajalcev, podjetij, so podpisali dogovor  o ureditvi delovnega časa zaposlenih v trgovini, nova pravila bodo predvidoma začela veljati s 1. januarjem 2018.

Večina trgovin bo za t. i. glavne praznike zaprta, za ostale praznike pa bodo zaposleni prejeli 250 odstotkov višjo urno plačilo.

Zaposleni v trgovini bo lahko delal največ 15 nedelj v letu. Vendar ne več kot dve nedelji na mesec.

Za delo ob nedeljah bo zaposleni enako kot sedaj dobil dodatek v višini 100 odstotkov osnovne urne postavke, novo pa je, da ne bo smel dobiti manj kot 5,40 evra bruto na uro.

To sicer ne pomeni, da bodo trgovine ob nedeljah povsem zaprte. Trgovec jih bo lahko imel odprte, če bo imel dovolj zaposlenih. Pomeni le, da zaposleni v trgovini ne sme delati več kot je dogovorjeno, to je več kot 15 nedelj v letu.

Trgovine pa bodo povsem zaprte na 1. januar, 8. februar, velikonočno nedeljo in ponedeljek, 1. maj, binkoštno nedeljo, 25. junij, 15. avgust, 1. november in 25. december.

Zaposlene bodo lahko razporedili na 2. januar, 27. april, 2. maj, 31. oktober in 26. december. Vendar pa bodo delavci za delo na praznik upravičeni do dodatka v višini 250 odstotkov urne postavke osnovne plače, medtem ko zdaj ta – odvisno od praznika – znaša 100 ali 200 odstotkov.

Kdo je varovana oseba, ki je ob nedeljah ne smejo siliti delati?

Ob nedeljah delodajalci ne bodo smeli razporediti delavcev, ki imajo otroke, mlajše od treh let, nosečnic in mater z do leto dni starim otrokom oz. tistih, ki še dojijo, ter enega od staršev hudo bolnemu otroku ali otroku s telesno ali duševno prizadetostjo, ali tistih, ki živijo sami z otrokom in skrbijo za njegovo vzgojo in varstvo.

Omejitve ne bodo veljale za vse

Omejitve na praznik in nedeljo pa ne bodo veljale za družinska podjetja, za bencinske servise in podobne dejavnosti zaradi javnega interesa ter delavce, ki delajo v okviru zaključenega proizvodnega procesa, povezanega s trgovsko dejavnostjo (npr. pekarna, slaščičarna, transport in distribucija, skladiščenje, lekarne).

V trgovski dejavnosti je po podatkih sindikata je zaposlenih okoli 84.000 oseb. Pri tem ima okoli 40 odstotkov zaposlenih plačo blizu minimalne, 3500 pa jih prejema doplačilo, da dosežejo minimalno plačo, ki je okoli 800 evrov bruto oziroma 600 evrov neto.

C. R.