Trebnje: Trebanjski koš z modernejšo podobo in osveženimi vsebinami

Trebanjski koš (vir: občina)

V soboto, 15. junija 2024, je v mestnem parku Trebnje potekala že 33. izvedba prireditve Iz trebanjskega koša, kjer je Občina Trebnje predstavila osveženo in modernejšo podobo prireditve ter novo turistično blagovno znamko Okusi Trebnje.

Po navedbah občine se je prireditev vrnila k svojim koreninam, sejemski ponudbi domačih pridelovalcev in ustvarjalcev.

Pridelovalci in ustvarjalci so na stojnicah predstavljali in ponujali svoje izdelke – vse od češenj, različne zelenjave, sladic, kruha in pekovskih izdelkov, brezglutenskih izdelkov, mesnin, mlečnih izdelkov, medu, eko začimb in zelišč, do glinenih, lesenih in pletenih izdelkov. Manjkala nista niti cvetlični in knjižni kotiček.

Predstavili so se Kmetija Žnidaršič, Kmetija Marn, Ta & Tortica, Kmetija Štupar, Čebelarstvo Vehar, Eko kmetija Rogelj, Kmetija Uhan in Kmetija Kužnik, Eko kmetija Kukenberger, Kmetija Fortuna, Cvetličarna Florami, Papirnica Pingo, keramičarka Irena Blaznik, M-craft, rokodelka Cvetka Grbec in Ščepec Vanje.

Prireditvi je piko na i dodala turistično-kulinarična ponudba pod imenom nove blagovne znamke Okusi Trebnje. Obiskovalci so letos lahko okusili čateški Frušt’k na dekci, liško zgodbo Zdravo z naravo ter svežo, lokalno in tradicionalno hrano Dobrot Dolenjske. 

V bogatem programu so nastopili otroške plesne in pevske zasedbe, na ogled je bila Trkajeva predstava Repki. Na voljo so bile številne ustvarjalnice za otroke, ki so jih pripravili člani animatorjev Oratorija Trebnje, Knjižnica Pavla Golie Trebnje, CIK Trebnje, taborniki Roda sivih jelš in Center za krepitev zdravja ZD Trebnje.

Ker velja, da je v Trebnjem doma likovna umetnost, sta priznani ilustratorki Maja Kastelic in Marta Bartolj za otroke pripravili delavnico, v ustvarjanju pa so se preizkusili tudi odrasli na likovnem exemporu, ki ga je organiziralo Društvo likovnikov Trebnje.

Večerni del prireditve so pričeli z gasilsko povorko, s katero so obeležili častitljivo 140. obletnico delovanja PGD Trebnje. Na glavnem odru so se predstavili najboljši glasbeni in umetniški ustvarjalci naše občine.

Obiskovalci so lahko prisluhnili pevkam DPŽ Tavžentroža, MoPZ vinogradnikov Čatež pod Zaplazom, MePZ Društva upokojencev Trebnje in Čateškim mskontarjem. Zaplesali so Plesna skupina Mavrica, folklorni skupini Večerna zarja in Nasmeh. Nato so na oder stopili harmonikarji Toma Primca, vokalna skupina Soreline, mešani pevski zbor Leo Fortis, Občinski pihalni orkester s Trebanjskimi mažoretami ter Maja Marinčič.

V večerni del prireditve so vstopili ob zvokih Kvatropircev, nadaljevali z energičnimi Victory, zaključili pa z domačo zasedbo skupine Drugi vagon.

Gasilci

M. D.