Tragična zgodba hudo bolne 62-letne Novomeščanke

Hudo bolni 62-letni Vladimiri Gašperšič iz Novega mesta je ZZZS odrekel pomoč patronažne sestre. Nad tem so šokirani tudi v Onkološkem inštitutu Ljubljana in Rdečem križu Novo mesto. (vir: Nova24tv.si)

Vladimira Gašperšič iz Novega mesta zaradi hude bolezni dobiva hrano po cevki, vendar ji je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) po enem mesecu pomoči na domu odrekel pomoč patronažne sestre. Je invalidsko upokojena, ima 500 evrov pokojnine, najemnina za stanovanje jo mesečno stane 320 evrov. Težko se prebija iz dneva v dan, v ZZZS pa ji svetujejo, naj si zdaj kar sama plača oskrbo na domu, hkrati jo pošiljajo v dom za starejše. Oskrba bi jo stala skoraj 1000 evrov mesečno.

Gašperšičeva je svojo zgodbo razkrila raziskovalnemu novinarju Luki Svetina, v torek so to objavili v oddaji Drugorazredni na Nova24tv.si. Zapisali so, da je to še eden izmed črnih madežev slovenskega zdravstva, ki mu niti pod novim ministrom za zdravje Alešem Šabedrom ne kaže kaj prida bolje.

Vladimira Gašperšič

Vladimiri Gašperšič so zdravniki diagnosticirali sistemsko sklerozo že v letu 2004. Gre za bolezen veziva v koži, ki postane trga in sklerotična. Pojavlja se v različnih oblikah, kot so občasni napadi, hude bledice prstov, zlasti na rokah, včasih tudi uhljev in nosa; občutijo se kot mravljinčenje, kot bolečine. Prizadeta je koža rok, obraza in nog. Koža je napeta, usta majhna, nos špičast; razvije se značilen »ptičji« obraz. Gospa je televizijski ekipi pokazala kalcinacije.

Dnevno jemlje po 20 zdravil, dobiva tudi parentalno prehrano. Zdravilo prejema preko cevke neposredno v veno.

ZZZS ji je nehumano odrekel pomoč patronažne službe

Glede na njeno bolezen, s svojimi rokami in prsti, ki jih komaj premika, bi morala dobivati pomoč patronažne sestre, saj po navodilih zdravnika tega sama ne sme početi, saj bi napaka lahko vodila v zaplete, okužbo in smrt. A zdaj so ji pomoč pred nekaj dnevi ukinili. Odgovor ZZZS na vprašanje novinarja je bil brez trohice socialne empatije do hude bolnice. Zapisali so, “da je patronažna služba dolžna prevzeti skrb za oskrbo bolnice toliko časa, da se njene oskrbe nauči eden od svojcev. Dejstvo, da svojci ne morejo aplicirati prehrane (časovno in krajevno) in drugi socialni faktorji ne morejo biti razlog  za časovno neomejeno nego patronažne službe na domu iz sredstev ZZZS”. Če svojci “nimajo vedno časa, da opravijo aplikacijo parenteralne prehrane, za kar pa jih je zdravsteni sistem usposobil, predlagamo uveljavitev drugih načinov zagotavljanja socialne pomoči v sklopu Centra za socialno delo – organizirane laične pomoči domu ali domske oskrbe oz. v okviru možnosti pridobitev dodatka za postrežbo in nego,” so še dodali.

Postopke pa bi moralo izvajati strokovno izobraženo zdravstveno osebje. Ob tem je Vladimira televizijski ekipi pokazala tudi postopek, kako poteka njena vsakodnevna oskrba. Hčerka prihaja vsak zvečer, zjutraj mora biti zgodaj v službi, v vrtec mora odpeljati otroke. Gospa je nato povedala, da zjutraj sama izvaja oskrbo, hčerka ji zvečer pripravi vse potrebno.

Pa ne bi smela tega delati sama, to je smrtno nevarno. Lahko pride do zastrupitve, sepse.

Na Rdečem križu in Onkološkem inštitutu ne morejo verjeti

Vladimira se je obrnila na Rdeči križ v Novem mestu, kjer so bili nad obnašanjem ZZZS šokirani in so jo že obiskali na domu. Skupaj z Onkološkim inštitutom v Ljubljani, kjer prav tako ne morejo verjeti, da je zavarovalnica njihov predlog za dnevno patronažno oskrbo na domu zavrnila, sestavljajo pritožbo. A na ZZZS vztrajajo, da patronažne sestre ne bodo plačali in naj se – preprosto znajde sama. Če ne gre drugače, naj ponoči odhaja v dom za starejše. Pa čeprav je stara samo 62 let.

V času, ko vladajoči zapravljajo na desetine milijonov evrov za različne študije o dolgotrajni oskrbi, ko izbrana zdravstvena elita služi milijone, preplačuje se zdravstveni material, milijoni iz zdravstvene blagajne odtekajo neznano kam v davčne oaze, ko korupcija v državi cveti, ko npr. družini Janković odpisujejo na desetine milijonov evrov dolga, ko zelo lepo skrbijo za nezakonite migrante in azilante, je to nepojmljivo, vendar resnično.

Hudo bolna Vladimira Gašperšič in novinar Luka Svetina (vir: Nova24tv.si)

Več tukaj: nova24tv.si/ 

C. R.