Topli Vrh: Zagorel spomeniško zaščiten zvonik

Požar cerkvenega zvonika na Toplem vrhu (vir: PGD Semič)

Včeraj, nekaj pred 12., je ob cesti Črmošnjice—Komarna vas (občina Semič) gorelo ostrešje zvonika cerkve na Toplem Vrhu. Posredovali so gasilci PGD Črmošnjice, Semič, Kot-Brezje in Stranska vas.

Požar na višini 15 metrov so pogasili. Semiški gasilci so nato zapisali, da je “ostrešje razvaline cerkve sv. Petra in Pavla ožgano, vendar še stoji”.

Cerkveni stolp oz. zvonik je star več stoletij, pred kratkim je bil obnovljen. Iz ene od objav domačina na družbenih omrežjih pa naj bi nekdo kradel baker in zažgal streho.

Topli Vrh je opuščena nekdanja kočevarska vas v občini Semič. Katastrsko spada pod Črmošnjice, v bližini vasi se nahaja kamnolom dolomita. Leta 1770 je imela vas 15 hiš, leta 1931 pa 25. Po razglasu z 20. oktobra 1941 so se morali Kočevarji odseliti. Selitev je trajala od 14. novembra do 23. januarja 1943. Italijanski vojaki so vas med roško ofenzivo poleti 1942 požgali in ta ni bila nikoli več obnovljena, je razvidno iz objave v zbirki Wikipedija.

Vaška cerkev na Toplem Vrhu je bila podružnična kapela, posvečena svetemu Petru in Pavlu. Imela je pravokotno ladjo in s treh strani obzidan osmerokotni kor. Ob južni steni stavbe stoji kvadraten zvonik.

Cerkev je v pisnih virih leta 1689 prvič omenil Janez Vajkard Valvasor. Viri navajajo, da je bila verjetno zgrajena v 17. stoletju, arhitekturne značilnosti pa kažejo, da ta morda izvira celo iz 15. stoletja. Cerkev je po odhodu kočevarskih Nemcev propadla, domačini so večino materiala odstranili.

Ostal je le zvonik. Zvonik in preostale ruševine so danes spomeniško zaščitene. In ta zvonik je včeraj zagorel.

Požar zvonika na Toplem vrhu pri Črmošnjicah.
Gasilci so požar na višini 15 metrov pogasili.

Foto, vir: PGD Semič, FB

M. D.