Todorovićev Agrokor prodaja Costello

Fara pri Kostelu (vir: arhiv)

Švicarska družba Agrokor, ki je v likvidaciji, zainteresirane kupce vabi k nakupu polnilnice naravne mineralne vode Costella. Najvrednejše premoženje je neizkoriščena koncesija za črpanje vode, ki velja do leta 2035. V prihodnjih dneh pričakujejo prve nezavezujoče odzive, k nakupu so povabili družbe iz industrije in sklade, danes pišejo Finance.

Kostelska polnilnica naravne mineralne vode (sedež je v Fari, občina Kostel) je od leta 2016 v lasti družbe Ardeya iz Združenih arabskih emiratov.

Obljubljali so veliko, kmalu pa se je izkazalo, da je podjetje Ardeya v lasti nekdanjega šefa koncerna Agrokor Ivice Todorića oziroma njegove švicarske družbe Agrokor.

Premoženje te družbe je bilo sicer ločeno od premoženja zagrebškega padlega velikana. Stečajni upravitelj Agrokorja iz Zuga zdaj Costello prodaja.

Pred Todorićem je bila Costella v lasti kočevske družbe Gozdarstvo Grča, ki je med letoma 2009 in 2011 dosegla vrh poslovanja oz. približno štiri milijone evrov prihodkov od prodaje.

Costella po pisanju časnika nikoli ni niti približno izkoriščala možnosti črpanja vode, ki ji jo dodeljuje koncesija: 250 milijonov litrov vode na leto. V zadnjih letih se je črpanje zmanjšalo na le 12 milijonov litrov na leto.

Koncesija je tudi najvrednejše premoženje družbe. Da bi družba toliko vode lahko načrpala, bi sicer bila potrebna dodatna vlaganja v proizvodnjo.

Izvir vode iz pragozda je sicer v neposredni bližini polnilnice.

K. R.