“Tekel sem proti njim in streljal … Metek v glavo”

Izraelski vojak

Eno od prvih izraelskih naselij, ki se je našlo na udaru, ko so palestinski teroristi Hamasa v soboto zgodaj zjutraj vdrli na ozemlje Izraela, je bil kibuc (skupnost kmetov) Nir Am, kjer pa so domačini napadalcem pripravili hud odpor in jih na koncu nagnali.

 

“Vzel sem pištolo, obleko, neprebojni jopič in cigarete,” je za BBC povedal Adam, ki ga je zvok streljanja ujel v soboto zjutraj v postelji: “Začeli smo ubijati vse, ki so prišli do ograde.”

Razglašen je za heroja Nir Ama, varuh svojega kibuca, skupnosti okoli 400 ljudi, ki živijo le dva kilometra od Gaze. “Vzel sem radijsko postajo in ponavljal: ‘Nihče ne bo prišel v Nir Am'”.

Adam ima 46 let, je nekdanji specialec, zato želi ostati anonimen.

Pridružili so mu se, je povedal, tudi drugi ljudje iz kibuca: “Civili, ki se ne znajo boriti, a imajo veliko srce. Dva ali tri so imeli izkušnje iz vojske, ostali so običajni ljudje.”

Skupaj so se borili od tri do pet ur. Nato je nastopilo zatišje: “Mislili smo, da je vse v redu, a potem je prišel drugi val, med osem do 10 teroristov z mitraljezi in minometalci. Bili so blizu, 10 do 15 metrov. Tekel sem proti njim, se ustavil, streljal in ubijal… metek v glavo”.

Bilo mu je jasno, kaj bi se zgodilo, če bi napadalci prišli v naselje. “Prišli bi v hiše in ubili ženske in otroke. To nas je držalo pokonci. Nobenemu nismo dovolili, da pride v kibuc”,” je povedal.

Zdaj prebivalci Nir Ama živijo v hotelu v Tel Avivu. Ne znajo kdaj se bodo lahko vrnili.

A. V.