Tarča dobila svoje mesto tudi v analizi poročanja RTV Slovenija

(vir: arhiv)

Brez jasnih kriterijev vabljenih v studio, zanemarili voditeljico najstarejše stranke v slovenskem parlamentu, izločili predsednike nekaterih strank, nedopustna diskriminacija na podlagi spola, namensko zavajanje in laž voditeljice.

To so bistvene ugotovitve, zapisane v analizi poročanja RTV Slovenija v prejšnjem tednu, ki jo je pripravil Urad Vlade RS za komuniciranje, in se nanašajo na oddajo Tarča.

TV Slovenija je pripravila oddajo na temo, kaj bo odločilo prihajajoče parlamentarne volitve. Gostje v studiu so bili: Aleš Hojs (SDS), Robert Golob (Gibanje Svoboda), Zdravko Počivalšek (Konkretno) in Marjan Šarec (LMŠ).

Pri tem ni jasen kriterij, po katerem so povabili goste v studio (povabljen je bil Golob, čigar stranka ni parlamentarna). Po drugi strani v studio niso povabili Tanje Fajon, ki bi jo glede na javnomnenjske ankete morali povabiti, poleg tega tudi vodi tradicionalno in najstarejšo stranko v slovenskem parlamentu.

“S tovrstnim izborom snovalci oddaje jasno kažejo, da želijo dejavno sodelovati v volilni kampanji in očitno izločati predsednike nekaterih strank. Prav tako se zdi, da dajejo prednost moškim predsednikom strank, saj sta bili obe predsednici parlamentarnih strank izločeni (Tanja Fajon in Alenka Bratušek). To je nedopustna diskriminacija na podlagi spola,” je zapisano v analizi.

V studiu se je pojavilo tudi vprašanje, ali je imel Golob 45 tisoč evrov plače ali 7 tisoč. Kljub očitnemu konfliktu dveh akterjev voditeljice ni zanimala resnična plača Goloba, ampak je preprosto pritrdila Golobu, češ da ima s seboj plačilno listo.

To je namensko zavajanje in laž tudi voditeljice Erike Žnidaršič, saj so podatki o Golobovih prihodkih za leto 2020 javno dostopni.

Nerazumno se zato zdi, da RTV zagovarja stališče, da se načeloma o prihodkih Goloba ne razpravlja, če pa se to že izpostavlja, je njihovo stališče, da je treba v zvezi s tem pred javnostjo lagati oziroma manipulirati.

Celotna analiza je dostopna na povezavi: Analiza poročanja RTV Slovenija od 7. 2. do 13. 2. 2022

M. D.