Resnica o brezplačni hiški

Zloraba (vir: FB)

Več tisoč slovenskih uporabnikov Facebooka je v zadnjih dneh začelo slediti profilu oziroma strani Gradnja montažnih hiš – Nedeljković, ki obljublja, da bo enemu srečnežu podaril manjšo montažno hišo v vrednosti 35.500 evrov. 

Gre za lažnivo vsebino, prevaro in zlorabo priimka Nedeljković.

Stran Gradnja montažnih hiš – Nedeljković je bila na Facebooku ustvarjena v četrtek in ima že blizu 9000 večinoma slovenskih sledilcev. Kdo upravlja stran, ni znano. Naveden ni noben podatek za stik, povezava do morebitne spletne strani domnevnega gradbenega podjetja ali ime odgovorne osebe. Hiša na fotografiji, ki so jo na svoji spletni strani objavili že junija 2019, je sicer izdelek gradbenega podjetja Gold River Homes s sedežem v Kanadi.

Po objavi članka in opozorila na strani Siol.net se jim je oglasil sin Cvetka Nedeljkovića, ki se z gradnjo hiš ukvarja že desetletja. Pojasnil je, da s stranjo in nagradno igro na Facebooku niso povezani in da so bili šokirani, ko so izvedeli, da njihov priimek nekdo zlorablja za domnevno prevaro na Facebooku.

Edini namen nagradne igre je skoraj zagotovo hitro pridobivanje sledilcev in všečkov, strani z veliko sledilci pa so lahko zlata jama.

S takšno stranjo je nato mogoče storiti marsikaj. Lahko se jo preimenuje in uporabi za širjenje politične, verske ali katere druge ideologije oziroma za marketing, lahko pa se jo tudi poskusi prodati. Nekateri so namesto organskega pridobivanja sledilcev namreč pripravljeni plačati za hiter dostop do bazena uporabnikov, s katerimi bi lahko nato delili svoje vsebine.

Lahko se tudi zgodi, da bo prevarant s Facebooka za srečnega dobitnika glavne nagrade izbral tudi vas in vas nato prosil za osebne podatke ter jih poskusil zlorabiti. Zato previdno, ne nasedajte!

Lažna stran:

M. D.