Tanko: “Ribnica bo prikrajšana za okoli 700.000 evrov”

Ribnica

V četrtek so poslanci vladajoče koalicije LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB, s podporo SNS, potrdili državna proračuna za leti 2020 in 2021. O tem bo predvidoma v četrtek razpravljal tudi Državni svet RS, pričakovan je veto na zakon o izvrševanju proračuna. To pomeni, da bodo morali poslanci o proračunih odločati še enkrat.

Poslanec Jože Tanko

Ribniški poslanec Jože Tanko pa je za naš portal o proračunu povedal naslednje:

“Če minister za finance dr. Andrej Bertoncelj grozi z odstopom, če bi bil sprejet kakšen amandma, predsednik vlade Marjan Šarec pa s predčasnimi volitvami, če proračun ne bo podprt, pove veliko o stanju v koaliciji in kvaliteti proračunov za prihodnji leti.

To pomeni, da je bil sprejem proračunov izpeljan s političnim izsiljevanjem strank, ki se otepajo volitev. Vsebina oziroma kvaliteta proračunskih aktov je bila povsem v drugem planu.

Sicer pa vladna ekipa ni, kljub temu, da gre za zneskovno najvišja proračuna v zgodovini Slovenije, v proračuna vnesla niti tistih najpomembnejših prioritet, ki si jih je zapisala v koalicijsko pogodbo. Ni denarja za stanovanjsko gradnjo, kar je predvsem pomembno za mlade, ni denarja za domove za starejše in njihovo paliativno oskrbo, ni predvidenega denarja za sistemsko reševanje prometnih osi, ni dovolj denarja ne za šole in ne za športne objekte ali delovanje občin.

Razen nekaj drobnarij je koalicija zavrnila vse amandmaje opozicije, s katerimi bi denar iz splošnih stroškov za delovanje državnih ustanov prerazporedili na prometne, socialne, okoljske in druge investicije.

“Padli” so celo amandmaji, s katerimi bi dokončali investicije (eden takih je nedokončan dom v Osilnici), ki odpravljajo velike pomanjkljivosti politik levih vlad v zadnjih letih.

Si je pa koalicija denar rezervirala za delovanje civilno družbenih skupin, ogromen znesek180 milijonov evrov – je načrtovan za ukvarjanje s podnebnimi spremembami, velik znesek je namenjen za stroške razbohotene administracije. Koalicija je z amandmajem izničila svojo predhodno odločitev za podporo občinam, saj je povprečnino znižala za cca 70 evrov/prebivalca.

Občina z 10.000 prebivalci (npr. Ribnica) bo prikrajšana za cca 700.000 evrov, ki bi jih lahko namenila za investicije in za reševanje lokalnih težav.

Ob tem pa je treba povedati, da vlada ne stori nič, da bi pospešila črpanje EU.sredstev, ki ga je ena prejšnjih vlad priborila Sloveniji. Na več kot 2.000 milijonov evrov (gre za petino našega proračuna) se nabira prah na bruseljskih računih, ker ga ne Cerarjeva, ne ta vlada nista sposobni počrpati. Še več, vlada ni sposobna najti niti zamenjave za že pred mesecema odstopljenega ministra.

Čeprav se vlada in koalicijski poslanci soočajo z istimi problemi svojih okolij kot opozicijski poslanci, in na njih javno tudi opozarjajo, so podlegli pritisku svoje slabe vlade.”

C. R.