Takšnega mesečnega padca priljubljenosti ni bil deležen še noben politik

Eden večjih očitkov, ki bremenijo Goloba, so očitki o političnih posegih v delo policije.

Krivulje javnega mnenja o vladi in premierju Robertu Golobu so v zadnjih dveh mesecih obrnjene navzdol, a še nikoli niso bile tako strmo, kot so trenutno. Delo vlade kot pozitivno ocenjuje le še 15,6 odstotka vprašanih, Gibanje Svoboda pa bi volilo le še 14,4 odstotka vprašanih. Z 22,2 odstotka močno vodi SDS, kaže anketa, ki jo je za Delo opravila Mediana.

 

Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile parlamentarne volitve jutri, je 22,2 odstotka od 705 vprašanih, ki so sodelovali v raziskavi Mediane med 6. in 9. novembrom, odgovorilo SDS. To je sicer slabo odstotno točko manj kakor pred enim mesecem, a statistično značilno več, kot bi jutri dobila podpore največja vladna stranka Gibanje Svoboda. Izbralo bi jo 14,4 odstotka anketiranih, kar je več kot štiri odstotne točke manj kot oktobra in kar deset odstotnih točk manj kot septembra.

SD je ohranila tretje mesto in sedemodstotni delež, NSi, ki je bila v zadnjih tednih deležna pozornosti zaradi dogajanja na Darsu in okrog nekdanjega podpredsednika stranke Valentina Hajdinjaka, pa je izgubila več kot tretjino v primerjavi s prejšnjim mesecem (november 4,7 odstotka, oktober 7,2). Levico bi obkrožilo štiri odstotke respondentov, slabo odstotno točko manj kot oktobra. Skoraj tretjina anketiranih je neopredeljenih.

Vprašani prav tako niso bili prizanesljivi do dela vlade. Skoraj 54 odstotkov ga ocenjuje negativno (oktobra 42,1), srednje 26,6 odstotka (oktobra 34,1), pozitivno pa 18,4 odstotka (oktobra 22). Srednja ocena 2,42 je najnižja, kar jo je izvršilna veja oblasti dobila v tem mandatu.

V padcu ocene priljubljenosti posameznih politikov posebej izstopata dva politika. Do predsednika vlade Roberta Goloba so bili sodelujoči v poizvedbi kritični že oktobra, tako da ga je, v primerjavi s septembrom, doletel največji padec ocene med vsemi merjenimi, ta mesec pa je zdrsnil po razvrstitvi navzdol, s šestega na predzadnje, 19. mesto. Takega padca v enem mesecu v Delovem Barometru priljubljenosti ni bil deležen še noben politik.

A. V.