Tajski boks – muaythai na poti do olimpijskih iger  

Leta 2023 bo Evropske Igre #Europian Games, gostilo mesto Krakov na Poljskem. Največjega Evropskega športnega dogodka se bo udeležilo 4000 najboljših športnikov v 25  športnih panogah. V skladu s standardi olimpijskega gibanja je ta čast pripadla tudi športni panogi tajski boks, ki jo priznava Mednarodni Olimpijski komite.

Muaythai- tajski boks je borilna veščina, obogatena z več kot 2000-letno tradicijo in je ena najhitreje rastočih borilnih športov na svetu. Tekmovanje bo za mnoge športe kvalifikacijsko za Olimpijske igre leta 2024 v Parizu.

“Vsi športniki in športni delavci si želimo čim prejšnje vrnitve na športna in tekmovalna prizorišča, saj je to naše poslanstvo. Ustvarjamo enotnost z multikulturalizmom, navdihujemo ljudi vseh starosti, da vodijo zdrav življenjski slog, hkrati pa vzpodbujamo športno udejstvovanje z katerim zmanjšujemo stres in krepimo imuniteto,” so ob tem sporočili iz Slovenske zveze tajskega boksa. Dodali so še nekaj izjav vodilnih.

Predsednik Slovenske zveze tajskega boksa in prvi svetovalec predsednika IFMA,  Iztok Vorkapić, je dejal: “Evropske Igre dajejo elitnim športnikom priložnost, da tekmujejo na najvišji ravni in svoje izjemne talente predstavijo širšemu občinstvu. Našo pot smo v Sloveniji tlakovali 25 let, prepričan sem da nam uspe nastopiti na Evropskih in Olimpijskih igrah, saj verjamem v naše športnike in strokovno osebje.”

Generalni sekretar EOC Raffaele Pagnozzi je dejal: “Hitro pripravljamo najmočnejši in najbolj težko pričakovani športni program v zgodovini evropskih iger, ki ga bodo radi spremljali ljubitelji športa v Evropi in po vsem svetu.”

Predsednik IFMA, dr. Sakchye Tapsuwan je izjavil: “Muaythai je nacionalni šport na Tajskem. Svetovna organizacija IFMA združuje 146 držav sveta. Hvala Evropskem Olimpijskem komiteju EOC za priložnost in priznanje.”

Janice Lyn, predsednica komisije za športnike IFMA in članica izvršnega odbora, je izjavila: “To je zgodovinski dan za muaythai in, kar je najpomembneje, za evropske športnike, ki so del tega pomembnega celinskega večšportnega dogodka, ki ga ureja Evropski olimpijski komite. Ta korak naprej daje športnikom in mladini priložnost, da postanejo del olimpijskih sanj in poosebljajo olimpijske vrednote odličnosti, prijateljstva in spoštovanja. Hvala EOC in Poljski, ker sta uresničili te sanje evropskim športnikom športne panoge tajski boks- muaythai.”

Rafal Szlachta, podpredsednik IFMA in predsednik poljske zveze Muaythai, je izjavil: “Poljska je v čudovitem mestu Krakov gostila Evropsko prvenstvo 2014. Dogodek je obiskalo več kot 10.000 gledalcev, kar kaže na neverjetno raven priljubljenosti in podpore, ki jo ima tajski boks na Poljskem. Ponosni smo in pripravljeni.”

Tekst: Slovenska zveza tajskega boksa

foto: IFMA in EOC

M. D.