DBRS Morningstar potrdila bonitetno oceno Slovenije

Še ena pozitivna novica za Slovenijo.

(vir: arhiv)

Včeraj, 15. januarja 2021, je bonitetna agencija DBRS Morningstar potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije ‘A (high)’ in stabilne obete (zadnja potrditev te ocene je bila 21. avgusta 2020).

To je za Slovenijo ponovni dokaz, da naša država ostaja zaupanja vredna država, kljub težki situaciji zaradi pandemije COVID-19.

Navkljub gospodarski in zdravstveni krizi, ki ju je povzročila pandemija COVID-19, agencija potrditev bonitetne ocene pripisuje zaupanja vrednemu okviru makroekonomske politike. Agencija sicer ugotavlja, da je pandemija skrčila gospodarstvo in poslabšala stanje javnih financ, vendar hkrati priznava, da ima Slovenija ob nastanku te krize zadostne zmogljivosti, da podpre gospodarstvo brez trajnejših negativnih posledic za njeno boniteto, saj je v to krizo vstopila z javnofinančnim presežkom.

Bonitetna moč slovenske države izhaja iz relativno bogatega gospodarstva z visoko dodano vrednostjo, učinkovitega upravljanja javnega dolga, premišljenega fiskalnega okvira in članstva v evropskih institucijah.

Sloveniji so od izbruha pandemije COVID-19 v letu 2020 potrdili bonitetno oceno dve največji svetovni bonitetni agenciji, in sicer S&P pri AA- (stabilni obeti) ter Fitch A (stabilni obeti). Bonitetna agencija Moody‘s pa je in 2. oktobra 2020 dvignila dolgoročno kreditno oceno Republike Slovenije z Baa1 na A3 s stabilnim izgledom.

Tovrstne potrditve mednarodnih bonitetnih agencij so za Slovenijo izredno pomembne, saj povečujejo zaupanje tujih investitorjev v Slovenijo, zaradi nižjih obrestnih mer smo na boljšem tudi vsi državljani.

Več lahko preberete tukaj 

J. M.