Švedska ob skoraj polni precepljenosti odpravlja večino ukrepov

(vir: Evropska komisija)

Na Švedskem se po letu in pol zaradi uspešnega cepljenja poslavljajo od velike večine ukrepov za zajezitev pandemije covid-19. Na Švedskem je do zdaj vsaj en odmerek cepiva proti covid-19 prejelo že dobrih 83 odstotkov starejših od 16 let, polno cepljenih je več kot 76 odstotkov.

Pred Švedsko sta veliko večino protikoronskih omejitev že odpravili tudi Danska in Norveška, kjer je precepljenost prebivalstva prav tako zelo visoka. Podobno čaka tudi Slovenijo, ko bo precepljenih več kot 70 odstotkov prebivalstva.

Na Švedskem tako od danes število udeležencev na večjih javnih in zasebnih dogodkih ni več omejeno in tudi priporočilo o delu od doma ne velja več. Organizatorjem dogodkov, kot so na primer nogometne igre, koncerti ter poroke in rojstnodnevne zabave, se od zdaj ne bo treba več ukvarjati z vprašanjem, koliko vstopnic smejo prodati ali koliko ljudi povabiti. Prav tako delodajalcem ni treba več razmišljati o tem, ali naj svojim zaposlenim odredijo delo od doma.

Švedska vlada je odpravo zajezitvenih ukrepov napovedala pred tremi tedni, češ da cepljenje proti covid-19 dobro napreduje in so epidemiološke razmere v državi dobre.

Po novem veljajo le še splošna higienska priporočila in priporočilo o vzdrževanju razdalje na javnih krajih ter pravilo, da tisti, ki imajo simptome covid-19, ostanejo doma in se testirajo. Tistim, ki se še niso cepili, poleg tega priporočajo izogibanje večjim dogodkom in gnečam ter tesnejšim stikom z osebami iz rizičnih skupin in starejšimi.

M. D.