Osilnica: Občina in ministrstvo blizu dogovora o usodi nedokončanega doma za starejše

Vladajoča koalicija (Svoboda, SD in Levica) je očitno povsem ustavila projekt dokončanja DSO Osilnica. (vir: arhiv)

Občina Osilnica in predstavniki ministrstva za delo so se v četrtek sestali na sestanku glede usode nedokončanega doma za starejše v Osilnici. Županja Alenka Kovač je nato povedala, da so na sestanku dosegli pomemben premik in so blizu dogovora.

Pogodbo bi morda lahko podpisali že v naslednjih dneh, morajo pa uskladiti še nekatere stvari. 

Županja je za STA povedala, da so najnovejši pogovori z ministrstvom prišli dlje kot katerikoli pogovori do zdaj. O podrobnostih za zdaj ni želela govoriti.

Občina je z gradnjo doma začela leta 2004, a je projekt zastal, ker zanj ni bilo dovolj denarja in nedograjen stoji že 13 let. Občina je do zdaj vanj vložila 1,5 milijona evrov, ki jih je pridobila prek Razvojnega centra Novo mesto. Dom je pripravljena brezplačno prenesti na državo, pričakuje pa, da se ga dokonča.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pred časom v odgovoru na poslansko vprašanje zapisal, da podpira idejo o naložbi, vendar pa dom v Osilnici zaradi lokacije ni optimalna izbira.

Po ministrovih besedah oddaljenost objekta v Osilnici od javnih institucij, kot so zdravstveni dom, laboratorij, bolnišnica, urgenca, zobozdravnik, okulist in vzdrževalec slušnih aparatov, predstavlja preveliko oviro za ustrezno delovanje doma za starejše.

K. R.