Straža: Zastrupljanje Krke se nadaljuje

Irena Majcen in Jure Leben ob predaji ministrskih poslov. Prva (iz Desusa) je postala direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, drugi je kot minister za okolje zaradi številnih afer kmalu odletel. Njegovo razrešitev je Marjan Šarec objokoval, zdaj ga želi zaposliti v svojem kabinetu. Leben, ki se ga že prijemlje izraz moška afera na dveh nogah, je v Zalogu in Straži veliko obljubljal. Zdaj pa smo čedalje bližje potrditvi temu, da je zgolj del t. i. smetarske mafije.

Krško podjetje Kostak je iz Zaloga pri Straži odpeljalo 7500 ton pogorelih odpadkov po požaru v podjetju Ekosistemi, ki je bil julija 2017. Za toliko so imeli naročilo, katerega vrednost je bila okoli 1,6 milijona evrov. Količine so bile podcenjene, v Zalogu je ostalo še okoli 2500 ton odpadkov, za kar bo stekel novi postopek javnega naročanja.

V tem času pa se na tamkajšnja polja še naprej stekajo izcedne vode, ki pronicajo v reko Krko in zastrupljajo tudi širše okolje.

Zdaj je tudi povsem jasno, da bomo odvoz pogorelih odpadkov plačali vsi davkoplačevalci, lastniku Tomislavu Kovačiču s stalnim prebivališčem v Prekorjah pri Škofji vasi (občina Celje) pa se ne bo skrivil niti las.

Podjetje Ekosistemi je pravočasno, to je 11. julija 2018, prenesel na zagrebško mikro podjetje Linux tehno. Ekosistemi še vedno nimajo direktorja, njihovi bančni računi so zaprti, ob vsem tem je podjetje v nekakšnem stanju mirovanja, kar vsem drugim ne bi bilo dano. Še vedno ni v stečaju, zadnja dva bančna računa so zaprli konec januarja in konec maja 2019.

Iz uradnih evidenc je razvidno, da je podjetje Ekosistem davčni neplačnik. Iz zemljiške knjige je razvidno, da gre za neplačane davke v višini 44.784,10 evra. V tem niso vključeni zahtevki za odvoz odpadkov.

Podjetje Ekosistemi je imelo blokiran še zadnji odprt bančni račun pri Abanki, ki je bil maja lani – v času blokade – preprosto zaprt. Z zaprtjem bančnega računa se je prekinila tudi blokada.

Podjetje se je vmes rešilo tudi večine premoženja. Register nepremičnin kaže, da imajo trenutno v lasti nepremičnine v vrednosti 18.985 evra, pri čemer je največ vrednosti 15,80 kvadratnega metra poslovnega prostora v Celju. V Zalogu so lastniki 5828 kvadratnih metrov zemljišč (razdeljenih na sedem parcelnih številk, od tega so 4 kmetijska in 3 pozidana zemljišča).

Na nepremičninah je vknjižena hipoteka v višini 5 milijonov evrov v korist povezanega podjetja CEP iz Celja. Lani sta bili sicer dodatno vknjiženi dve hipoteki, ena avgusta in ena novembra 2019. Ena od lanskih hipotek je od Abanke, za 244 evrov. Avgustovska pa je za 44.784,10 evra in se nanaša na izvršilni postopek pred novomeškim okrajnim sodiščem, upnik je država oziroma gre za neplačilo davkov.

Iz registra je tudi razvidno, da podjetje Ekosistemi nima nobenih premičnin. Za leto 2018 niso oddali niti bilance. Na sodišču nimajo odprtih nobenih tožb ali sodnih postopkih. Nihče jih ne toži.

Ob tem dodajmo, da je podjetje v zadnjih letih prejelo tudi 686.076 evrov t. i. kmetijskih subvencij.

Vse to kaže, kako zelo je zaščiten nekdanji lastnik podjetja Ekosistemi in z njim povezane določene osebe. Potrjuje se, da bomo odvoz odpadkov na pogorišču v Zalogu plačali vsi davkoplačevalci, vladajoči pa so pri tem povsem brezbrižni.

Veliko vlogo imata pri tem tudi Jure Leben, nekdanji minister za okolje in prostor, in zdajšnji minister Simon Zajc, nekdanji komik, ki se je na tem mestu povsem izgubil.

Edini še odprti bančni račun podjetja Ekosistemi je bil lani blokiran, nato pa v času blokade zaprt. Tudi davki in prispevki bodo ostali neplačani, ne samo odvoz odpadkov s pogorišča v Zalogu pri Novem mestu.

Vir: Gvin.com, Ajpes

J. M.