Stranka DeSUS tik pred razpadom

Karl Erjavec, novi-stari predsednik stranke DeSUS.

Stranka DeSUS je po neuspeli nezaupnici in ob očitnem dejstvu, da Karl Erjavec na tajnih volitvah ni dobil niti podpore svojih poslancev tik pred razpadom, poroča portal Siol.net in navaja, da stranko čaka morda najbolj negotovih 24 ur v njeni zgodovini.

Proti Erjavcu in ožjemu vodstvu stranke so se namreč obrnili poslanci, ljubljanski odbor DeSUS pa je sporočil, da podpirajo poslance in ne Karla Erjavca oz. konkretno: “Podpirajo poslance poslanske skupine DeSUS pri sodelovanju z vlado na način, da se izpolnjujejo programske vsebine stranke DeSUS.” Zapisali so, da je bilo v obdobju te vlade doseženih več pravic kot prej od leta 2014. Več o tem lahko preberete tukaj 

Proti Erjavcu so se obrnili tudi v izvršnem odboru Izola, kjer so podprli poslansko skupino in svojega poslanca Branka Simonoviča.

Ivan Hršak, poslanec DeSUS, pa je za oddajo Planet 18 povedal, da so razmere slabe, izstop iz vlade in sodelovanje v Koaliciji ustavnega loka (KUL) pa je bila napaka.

Za jutri, v sredo, je napovedan še vrh stranke, po katerem bi se ta lahko tudi razletela. Na mizi sta namreč tudi prestop poslancev v samostojno poslansko skupino.

Na vse to se je oglasil Janez Janša in zapisal:

“Cilj KUL in Karla Erjavca ni bila sestava nove vlade, temveč uničenje stranke DeSUS, ki je postala preveč suverena, zato želijo njihove glasove preliti v SAB in stranko SD.”

Pismo ljubljanskega odbora DeSUS:

M. D.