Stopiče: Slovesno ob 500-letnici omembe kraja in 105-letnici gasilstva

Z včerajšnje predstavitve novega gasilskega vozila - avtocisterne v Stopičah.

V letu 2018 v Stopičah praznujejo 500 let omembe kraja in 105 let gasilstva, junij mesec pa je zelo živahen in slovesen. Eden od slovesnih dogodkov je bil tudi včeraj, ko so tamkajšnji gasilci pripravili novo gasilsko vozilo – avtocisterno.

Prejšnji teden so pripravili tudi Paradajzarjev pohod in na Verdunu pri Stopičah, kjer so bile izkopanine, postavili lično obvestilno tablo. Na njej v sliki in besedi seznanjajo pohodnike in sprehajalce o najdbah iz bakrene dobe.

Ob predstavitvi obvestilne table prejšnji teden (v modrem Marjanca Trščinar Antić, prizadevna predsednica Turističnega društva Stopiče).

Ob 500-letnici omembe kraja je Marjan Strajnar v Osnovni šoli Stopiče predstavil tudi peterico razumnikov s tega področja iz preteklih časov, ki so zaznamovali razvoj kraja. V domači cerkvi pa so pripravili tudi poseben kulturni večer. Sodelovali so učenci Osnovne šole Stopiče in člani Mešanega pevskega zbora (MePZ) Društva upokojencev Podgorje Stopiče. Z lastnimi glasbenimi stvaritvami je nastopil tudi domačin iz Dolža, Tom Kobe.

V središču kraja, pri športni dvorani, so v petek postavili info tablo z zemljevidom in preglednico točk, vrednih obiska in ogleda. Sledil je krajši kulturni program, upokojenci pa so pripravili lično izdelane spominke na temo 500 let Stopič.

Včeraj popoldne pa je bil zbor gasilcev, saj letos praznujejo 105 let gasilstva. Predstavili so tudi novo vozilo – avtocisterno. Dodajmo, da so gasilci PGD Stopiče požrtvovalno sodelovali tudi pri interventni pomoči po neurju s točo v Črnomlju.

V včerajšnjem slavnostnem delu so sodelovali godba in mažoretke. Sledil je krajši kulturni program, nato pa druženje na veselici z ansamblom Petra Finka in Klapo Grad.

Foto: FB.

C. R.