Štirje Srbi najeli hišo in v njej gojili konopljo, pri tem so kradli tudi elektriko

Slika iz hiše, kjer so Srbi gojili konopljo. Vir: PU Novo mesto.

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Novo mesto so razkrinkali kriminalno združbo štirih Srbov, ki so v okolici Krškega najeli hiši in v njej gojili velike količine prepovedane konoplje. Za potrebe gojenja droge so kradli tudi elektriko. Za vse štiri je preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Krškem odredil pripor.

 

Po navedbah PU Novo mesto, je šlo za obsežno in dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo, med katero so v eni od stanovanjskih hiš v okolici Krškega opravili tudi hišno preiskavo.

Med njo so našli več prirejenih prostorov, v katerih so osumljenci s pomočjo naprav z zaprtim sistemom za gojenje rastlin gojili prepovedano drogo. Zasegli so 281 svežih rastlin konoplje in okoli 15 kilogramov že posušene konoplje. Prav tako so zasegli vso opremo za gojenje, kot so luči, črpalke, ventilatorji, škropilnice, ročno orodje in podobno, tehtnice ter več mobilnih telefonov.

Kaznivih dejanj so osumljeni štiri člani kriminalne združbe, državljani Srbije, stari 21, 29, 40 in 41 let. Ti so hišo, v kateri so gojili drogo, vzeli v najem in v njej bivali neprijavljeni, ob tem pa v več prostorih gojili, sušili in pakirali prepovedano drogo.

Slika iz hiše, kjer so Srbi gojili konopljo. Vir: PU Novo mesto.

Osumljeni so tudi tatvine električne energije. Za delovanje grelnih, svetilnih in drugih električnih naprav za gojenje konoplje so namreč potrebovali večjo količino elektrike, zato so izvedli nezakoniti odjem na glavnem kablu električnega voda.

Glede na ugotovljene izgube električne energije, najdene predmete in druge dokaze so kriminalisti ugotovili, da so v letu 2023 proizvedli najmanj 60 kilogramov prepovedane konoplje, za katero so na ilegalnem trgu zaslužili najmanj 120.000 evrov.

Kriminalna združba je bila sicer hierarhično urejena, posamezniki v njej pa so imeli natančno določene vloge.

A. V.