Število nezakonitih prehodov počasi narašča, z migranti še dodatno tveganje

Migranti, kamp (vir: kamenjar.com).

Slovenska policija je v prvih treh mesecih izsledila in prijela 1114 nezakonitih migrantov, kar je za skoraj 40 odstotkov manj kot lani v tem obdobju. V Policiji navajajo, da se je nezakonito povečanje prehodov državne meje začelo, vendar je obseg manjši od pričakovanega, na število pa očitno vpliva tudi omejena mobilnost zaradi epidemije.

Skrb zbujajoče pa je, da se v BiH, od koder večinoma prihajajo nezakoniti migranti, širijo okužbe z novim koronavirusom, tudi v kampih, kjer ti prebivajo. Okuženih je večje število migrantov, pred dnevi pa so nekateri preskočili ograjo in pobegnili.

Od 1. januarja do 31. marca 2021 so policisti na območju Slovenije obravnavali 1114 nezakonitih prehodov državne meje (v enakem obdobju lani 1847). Število se je glede na enako obdobje prejšnjega leta zmanjšalo za 39,7 odstotka. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, medtem ko se je močno zmanjšalo število obravnavanih državljanov Pakistana.

Nedovoljene migracije se očitno preusmerjajo

Največ nezakonitih prehodov je obravnavala Policijska uprava (PU) Koper, in sicer dobro polovico vseh. Nedovoljene migracije se očitno preusmerjajo. Na drugem mestu je PU Maribor, na tretjem pa PU Novo mesto, ki zajema Belo krajino, Dolenjsko in Posavje. Na tem območju so v prvih treh mesecih letos izsledili in prijeli 117 migrantov, kar je bilo skoraj petkrat manj kot lani ob tem času.

Policija je v treh mesecih obravnavala 387 izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito. Število se je zmanjšalo za 33,6 odstotka (lani 583 namer). Število se je zmanjšalo predvsem zaradi zmanjšanja števila državljanov Maroka.

Število nezakonitih prehodov počasi narašča

Policija v tokratnem poročilu navaja, da se je povečanje števila nezakonitih prehodov začelo, vendar je obseg manjši od pričakovanega. Na število očitno vpliva omejena mobilnost zaradi omejevanja pandemije.

Okužbe v bosanskih kampih

Po uradnih podatkih bosanskih oblasti se v Bosni in Hercegovini (BiH) nahaja več kot 8000 migrantov, namestitveni centri pa postajajo nova žarišča koronavirusa v BiH. Samo v kampu v Veliki Kladuši so okužbo potrdili pri 137 migrantih, v izolaciji (karanteni) je bilo v začetku tedna več kot 1000 migrantov.

Koronavirus so potrdili tudi v kampu Lipa, ki je od Bihača oddaljen 20 kilometrov. Okužene pa nameščajo v poseben šotor. (vir)

Sredi tedna pa je portal Kamenjar.com poročal, da je večje število migrantov, ki jim je bila odrejena karantena, pobegnilo. Iz kampa Miral naj bi jih pobegnilo najmanj 55. Preskočili so ograjo. V Miralu so okužbo potrdili pri 150 migrantih, za 80, ki so bili v stiku z njimi, pa so odredili karanteno. V kampu Borići je okužba potrjena pri 45 migrantih in 12 zaposlenih, v Sedri blizu Bihaća, kjer so nameščene družine z otroki, pa je bilo v začetku tedna okužba potrjena pri 11 osebah.

V BiH je sicer šest migrantskih centrov, več tisoč migrantov prebiva tudi pri zasebnikih ali v improviziranih ali zapuščenih objektih.

Število okuženih v BiH se hitro povečuje, samo prejšnjo nedeljo so potrdili 2154 novih okužb.

Število nezakonitih prehodov se je počasi začelo vzpenjati.

Vir: policija.si

J. M.