Število migrantov se noro povečuje: “Prehod meje očitno organiziran in dogovorjen”

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Policija je v prvih sedmih mesecih, do 31. julija, obravnavala 26.571 nedovoljenih vstopov v državi, kar je 2,7-krat več kot v istem obdobju lani. Kar 25.601 migrant je policistom povedal, da nameravajo podati namero za azil. Lani je bilo takšnih 7194.

Samo julija so obravnavali 6297 migrantov, dnevna poročila za avgust pa kažejo podoben trend (200 in več dnevno). Avgusta bomo tako v Sloveniji že presegli število migrantov v celem letu 2022, ko so jih prijeli 32.024.

Največ nezakonitih migrantov so do 31. julija 2031 obravnavali na območju Policijske uprave Novo mesto (72,9 %). Skoraj 20 tisoč jih je bilo na tem območju ali skoraj 7-krat več kot lani. Ostale migrantske poti so se domala ustavile. Po podatkih, ki so jih policiji posredovali migranti, naj bi bilo največ državljanov Afganistana, Maroka in Pakistana. Policisti pa navajajo, da je večina migrantov brez osebnih dokumentov, osebne podatke in državljanstvo povedo sami, policija zgolj zapiše, kar jim povedo. Pri tem se sploh ne ve, kdo vse in s kakšnimi nameni vstopa v Slovenijo.

Policija poročila s podatki o migrantih objavlja zelo skopo in zelo pozno. Za julij so kratko sporočilo objavili konec prejšnjega tedna. Letos so (za)vrnili zgolj 191 tujcev, lani v istem obdobju 1593. Največ so jih vrnili na Hrvaško. Od tujih varnostnih organov so letos prejeli 242 tujcev.

Obravnavani nezakoniti migranti v juliju posameznega leta
2019 1.806
2020 2.450
2021 1.130
2022 2.290
2023 6.297

Vir: policija.si

Migranti hodijo po vaseh, igriščih – izredno neprijetno za ljudi, ki so na poljih

Večina migrantov pride v Slovenijo na območju Posavja oziroma brežiške občine. Župan Ivan Molan pa je v intervjuju, prejšnji četrtek objavljenem v tedniku Demokracija, glede migrantov povedal:

“V zadnjih mesecih se je to izrazito povečalo, predvsem zdaj skoraj vsi hodijo preko naše občine, ker jim je to očitno najlažje. Pridejo do Zagreba, od tam gredo do meje. Občani smo zgroženi, samo v tem tednu, od 4. do 9. avgusta, je bilo na našem območju 1.300 migrantov.

Ključen problem je, da to zdaj, kot kaže, sploh ni več ilegalno, ampak je to organizirani prevoz in praktično migranti pridejo preko meje, se usedejo in pokličejo policijo. Policija pride po njih, jih popiše, oskrbi in nato odpelje v zbirne centre. Prehod meje je očitno organiziran in dogovorjen.

Za prebivalce je to izjemno neprijetno, v zadnjem času prejemamo vse več klicev. Migranti hodijo po vaseh, igriščih. Izjemno neprijetno je tudi za naše ljudi, ko so na poljih. Enostavno se ljudje že bojijo iti na polje. K sreči res ni bilo nekih incidentov, je pa neprijetno, če je ženska sama na polju in pride večje število migrantov. Ljudje so res vse bolj zaskrbljeni. In kar je najhujše. Ljudje so tudi pri nas razočarani, rečeno je bilo namreč, da bodo panelno ograjo v vaseh lahko obdržali, če bodo to želeli. Panelne ograje so zaščite njihovih dvorišč. Strinjajo se, da se umakne žičnata, rezilna žica, panelna ograja pa naj ostane ob dvoriščih. Kajti na takšen način preprečijo, da migranti ne bodo hodili po njihovih dvoriščih …”

Graf o prehodih nezakonitih migrantov nazorno kaže, da se je trend začel izrazito povečevati lani aprila, ko je migrante v Slovenijo povabil kar Robert Golob. Volitve so bile lani aprila.

Vir: Jože Biščak, Demokracija, Twitter

M. D.